Het Achterwegviaduct. | Foto: Boskalis
Het Achterwegviaduct. | Foto: Boskalis Foto: Boskalis

Voorbereidingen op sloop Achterwegviaduct

Aannemer Boskalis werkt deze maand verder aan de voorbereidingen voor sloop van het Achterwegviaduct. Om het viaduct veilig te kunnen slopen worden er tijdelijke rijbanen in een slinger om het viaduct aangelegd en een tijdelijke voetgangersbrug (met trappen en een fietsgoot) gebouwd over de Tjalmaweg (N206).


Via de slinger rijdt het verkeer op de N206 - tot ingebruikname van de tijdelijke, noordelijke, Tjalmaweg - om de sloopwerkzaamheden heen. De slinger is afgelopen nacht aangesloten op de N206. Om deze werkzaamheden op een veilige manier te kunnen uitvoeren, was de Tjalmaweg deels afgesloten voor verkeer in beide richtingen en werd omgeleid via de A44 en N444.


Voetgangersbrug

De tijdelijke voetgangersbrug wordt — net als de stalen onderbouw voor de brug — in elkaar op het werkterrein naast de Kooltuinweg. Daarvoor worden eerst de prefab onderdelen van de voetgangersbrug aangevoerd. Als laatste bouwen we de trappentorens bij de Achterweg en de Kooltuinweg.

De voetgangersbrug heeft een trap met fietsgoot. Dit houdt in dat fietsers met de fiets aan de hand de trap op en af gaan. De voetgangersbrug is daarom niet toegankelijk voor alle soorten fietsen en minder validen. De voetgangersbrug blijft in gebruik tot en met de oplevering van de ongelijkvloerse kruising Valkenburg Oost, naar verwachting eind 2022. Tijdelijke voetgangersbrug wordt in de avond en nacht van dinsdag 6 juli op z’n plek gezet en wordt op donderdag 8 juli in gebruik genomen. Die dag wordt ook begonnen met de sloop van het Achterwegviaduct.



Zorgorganisatie schrijft in zwarte cijfers

DSV weer in stabiel vaarwater

De Katwijkse zorgorganisatie DSV I verzorgd leven heeft deze week de jaarrekening 2020 gepubliceerd. Na een stormachtig 2019 is DSV in staat geweest in 2020 het schip te keren. Een belangrijke bijdrage hieraan werd geleverd door het herstelprogramma onder leiding van interim bestuurder Hennie Kenkhuis en verkoop van Parledam door de nieuwe bestuurder Jan de Vries.


Het jaarverslag krijgt de titel mee ‘de storm voorbij’. De combinatie van een bestuurlijke en financiële crisis samen met de coronapandemie heeft de organisatie flink door elkaar geschud. Daarbij viel de veerkracht en loyaliteit van de medewerkers op, zegt DSV in haar persbericht. Het ziekteverzuim lag de hele periode procenten lager dan de (zorg) sector. De liefdevolle zorg waar DSV om bekend staat is al die tijd gewoon doorgegaan.


Miljoenenresultaat

Met positief jaarresultaat van 5,4 miljoen is het eigen vermogen weer op voldoende niveau. Dit resultaat kwam vooral uit de verkoop van Parledam (4,8 miljoen). Dat betekent dat DSV uit reguliere bedrijfsvoering ongeveer 0,6 miljoen overhield. Dit is bijna 2 procent en lag boven de begroting. Circa 2 procent resultaat is gangbaar bij zorgorganisaties. Hiermee heeft het management van DSV de organisatie weer in stabiel vaarwater gebracht.

‘Begin 2021 hebben wij daarboven op de managementstructuur aangepast. Wij werken nu vanuit de gedachte van woonzorgzones. Daarbij hebben wij minder managers en meer zorgmedewerkers aangesteld. Begin dit jaar zijn nieuwe leidinggevenden gestart en is het topmanagement weer compleet. Met deze betrokken en enthousiaste groep gaan wij DSV verder ontwikkelen en uitbouwen’, aldus Jan de Vries.


Kwaliteit van zorg

Los van het financiële resultaat zijn ook in de zorg grote stappen naar voren gezet. Op aangeven van de inspectie gezondheidszorg is meer aandacht gegeven aan deskundigheid en methodisch werken. Daarbij constateerde de inspectie IGJ dat er ‘sprake is van lerend vermogen en dat DSV de nodige verbeteringen realiseert. De inspectie vertrouwt erop dat DSV de verbetertrajecten voortvarend doorzet’.


In 2020 leidde DSV ondanks corona een record aantal medewerkers op. Ook kwam DSV met de restaurantvoorzieningen drie keer voor in de landelijke top tien. Tot slot gaven de bewoners een 8,4 als score om DSV bij anderen aan te raden. Deze meting werd gehouden op het hoogtepunt van de coronapandemie die ook bij DSV zorgde voor veel zieke ouderen en voortijdige overlijdens.

Afgewogen plan

Met dat uitbouwen doelt DSV op de ontwikkeling van Salem. DSV is gestart met een marktverkenning naar de ontwikkeling van de ouderenzorg in Katwijk, Lisse en de regio. Ook zijn collega organisaties bezocht die recent vastgoed hebben ontwikkeld. DSV wil een plan maken, waarbij geleerd wordt van fouten van het verleden en van mooie voorbeelden die er elders in het land zijn.


‘Er komt een enorme groei aan met op lange termijn verdubbeling van het aantal ouderen met een zorgvraag. Voor een deel zal deze groei in de thuiszorg zijn, maar een grote groep zal een intramurale zorgwoning nodig hebben', licht De Vries toe. ‘DSV gaat komende tijd onderzoeken welke bijdrage DSV kan leveren aan de toenemende vraag. In ieder geval komt er vervangende huisvesting voor de tijdelijke 60 plaatsen in Rijnsburg. De vraag wordt wat daar bovenop kan. De prachtige locatie aan de duinen kan het aan. Maar eerst een mooi plan met een grondige financiële onderbouwing.'


In verband met gemeentelijke garanties is het van belang dat het plan ook kan rekenen op de steun van de gemeente. DSV is van plan zich breed te oriënteren en daar de tijd voor te nemen. De Vries: ‘We bouwen voor 50 jaar, en dat kun je maar één keer goed doen'.