Krasse Knarren aan zet

Bij ons staat                        de koffie klaar

Ingezonden n

Het bestuur van Stichting De Morgenster is verblijd met de besluitvorming van de gemeente Katwijk over de toegewezen locatie voor het realiseren van een woonvoorziening op reformatorische grondslag. De Morgenster staat open, ook voor andersdenkenden, zo maken zij bekend. Alleen moet men niet verwachten dat er met hen koffie wordt gedronken. Wij, krasse knarren, vinden dit een nogal bedenkelijke opmerking.


Leden van de SGP fractie trekken een vergelijk tussen De Morgenster en een Knarrenhof. Wij en de generatie ouderen (krasse knarren) die wij vertegenwoordigen zijn niet op zoek naar een verzorgingshuis, maar willen juist zolang mogelijk zelfstandig wonen in een hofje. Hier willen wij zoveel mogelijk naar elkaar omkijken en voor elkaar zorgen. Dit heeft niets te maken met religie. In ons gezamenlijk hofhuis staat bovendien voor iedereen de koffie klaar.


Beschikbaar

Het is een gegeven dat Katwijk vergrijst, maar het is moeilijk om grond beschikbaar te vinden om te bouwen voor senioren in verschillende woonvormen. Wij horen steeds dat er geen grond beschikbaar is en waren dan ook verrast door het bericht over de beschikbare locatie voor De Morgenster. Dat is niet het enige. Ook blijkt er in Valkenburg grond te zijn doorverkocht aan projectontwikkelaars (vroegere hondenvoerfabriek). Over dat andere kleine stukje in Rijnsburg (de Julianaschool) wordt al vier jaar lang onderhandeld met de landelijke Stichting Knarrenhof.


Kwakelwei

Hoe staan wij tegenover de mogelijke bebouwing van de Kwakelwei? In het verleden is door het college besloten om de Kwakelwei groen te laten blijven als onderdeel van de ‘groene long’. Ondertussen is een projectontwikkelaar VRP (Van Rhijn Projectontwikkeling) de eigenaar geworden van deze grond. De bedoeling is om een aantal dure villa’s te bouwen in een te ontwikkelen park. Wat nog rest voor de bebouwing is de verandering van het bestemmingsplan.

Wij zijn als Krasse Knarren benaderd door VRP om in te stemmen met die plannen, waarbij dan de mogelijkheid van een stukje grond voor een Knarrenhof wordt bekeken. Dit zou volgens ons (als sociaal project) het college kunnen overhalen om het bestemmingsplan van de Kwakelwei zodanig te veranderen dat VRP kan gaan bouwen. Wij als Krasse Knarren huldigen het standpunt dat de beslissing ‘groen’ of ‘bebouwen’ door de gemeente moet worden genomen in het bestemmingsplan. Dat was ons besluit, zoals wij dat ook aan VRP hebben medegedeeld. Maar de beslissing over het bestemmingsplan ligt bij het college.



Wij willen zoveel mogelijk naar elkaar omkijken en voor elkaar zorgen

Uit de reacties van de politiek proeven wij dat het laatste woord hierover nog niet is gevallen. Tenslotte vragen wij ons af of de gemeenteraad al heeft vastgelegd dat van 'vrijkomend maatschappelijk vastgoed' 50 procent voor seniorenwoningen wordt gebruikt? Een deel daarvan zou gereserveerd worden voor CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). In plaats daarvan horen wij steeds dat er geen plek is binnen de gemeente voor de bouw voor senioren. Ondertussen groeit de vraag van senioren met een andere woonwens.


Namens Krasse Knarren Katwijk Jan Eikmans www.knarrenkatwijk.nl