Bijna overal waar vissers komen, zien ze windmolens. Foto: W.M. den Heijer
Bijna overal waar vissers komen, zien ze windmolens. Foto: W.M. den Heijer Foto: W.M. den Heijer

Meer meldingen van botsingen met windturbines

Vissers zien minder meeuwen op zee

De laatste maanden valt het de vissers op dat ze minder meeuwen achter zich aankrijgen als ze de netten gaan halen. Vooral wanneer zij in de buurt van een windmolenpark vissen, zien ze soms nauwelijks meeuwen.


Door Willem Ment den Heijer

Hoewel de energiesector, politiek en regering blijven volhouden dat windenergie duurzaam is, stromen de laatste tijd veel meldingen binnen van vogels die in botsing zijn gekomen met windturbines aan land. Op sociale media zijn inmiddels tientallen meldingen te vinden van vogelliefhebbers die in de nabijheid van een pilaar van een windmolen gesneuvelde vogels hebben aangetroffen en gefotografeerd. Op zee vergen windmolens tijdens de vogeltrek ongetwijfeld honderden en wellicht duizenden slachtoffers. Milieuorganisaties houden wijselijk hun mond, want zij zijn voorstander van windmolens.


Biodiversiteit

Milieuorganisaties claimen dat de biodiversiteit onderwater in een windmolenpark toeneemt. Zij vergeten dat de nadelige invloeden op de natuur groter zijn.

‘Als je een paar keien of zware stukken plastic op de bodem gooit, zullen die begroeid raken en ja, dan neemt de biodiversiteit ook toe. Het maakt niet uit wat voor materiaal het is. Maar daarmee vergroot je niet de natuurwaarden van de Noordzee’, aldus een Katwijkse opvarende van een boomkorkotter uit Ouddorp. De pijlers van de windmolens veroorzaken niet alleen zandverplaatsing, maar ook veranderingen in stroompatronen, waardoor larven van vissen niet terechtkomen, waar ze moeten zijn. Dat kan de gezondheid van het bestand in gevaar brengen.

Impact

Vissers van noord tot zuid melden dat, wanneer zij in de buurt vissen van windmolenparken zijn, steeds minder hinder ondervinden van meeuwen.


Voor de Nederlandse kust staan inmiddels honderden windmolens en als het aan minister Grapperhaus ligt, komen er nog honderden bij. Bij helder weer zijn ze vanaf de Katwijkse Boulevard goed zichtbaar.


In de kustwateren proberen garnalenkotters en Eurokotters op platvis hun brood te verdienen.

‘Ik weet niet of het broedseizoen de oorzaak is, maar we zien al enkele weken veel minder meeuwen. Normaal zit de kotter vol met meeuwenpoep, maar nu blijft alles schoon. Het is echt opvallend’, laat de schipper van de SCH10 weten als hij voor de kust van Katwijk vist.



Statiegeld op kleine plastic flessen

Op kleine plastic flesjes frisdrank en water zit vanaf 1 juli 0,15 eurocent statiegeld. Deze flesjes zijn te herkennen aan het nieuwe statiegeldlogo. Consumenten kunnen kleine statiegeldflesjes inleveren bij (grotere) supermarkten, tankstations langs de snelweg en een aantal andere plekken, zoals sportverenigingen. Statiegeld Nederland zorgt samen met producenten en innamepunten voor een goede invoering van het nieuwe statiegeldsysteem.


‘Het doel is zoveel mogelijk, maar zeker 90 procent van de kleine plastic flesjes die worden verkocht weer in te nemen,’ zegt directeur Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland. ‘Plastic is een waardevolle grondstof en het is zonde als die verloren gaat. Van de kleine plastic flesjes kunnen weer andere verpakkingen en producten gemaakt worden. Statiegeld op kleine plastic flesjes stimuleert mensen om de flesjes weer in te leveren.’


Met én zonder statiegeld

Het nieuwe statiegeldsysteem start 1 juli, maar ook voor die datum kunnen consumenten al kleine plastic flesjes frisdrank en water met het nieuwe statiegeldfleslogo tegenkomen omdat die geleidelijk instromen.

Bij aankoop van een klein plastic flesje met het logo betalen consumenten bij de kassa 0,15 eurocent statiegeld. Dit bedrag krijgen zij terug als ze de flesjes inleveren. Voor oude plastic flesjes zonder statiegeldlogo geldt dit niet, deze flesjes kunnen dan ook niet worden ingeleverd voor statiegeld.


Meer innamepunten

Jaarlijks worden 900 miljoen kleine en 600 miljoen grote plastic flessen frisdrank en water verkocht in Nederland. Kleine plastic flesjes met statiegeld kunnen onder andere worden ingeleverd bij (grotere) supermarkten en benzinestations langs de snelweg. Later dit jaar komen ook inzamelpunten op een aantal grote NS-stations.

Bij al deze punten krijgen consumenten het statiegeld terug.

Bij andere innamepunten, zoals sportverenigingen is dat niet altijd het geval. Zij kunnen ervoor kiezen het statiegeld te doneren aan een goed doel. Soms worden bij deze innamepunten beide opties - geld terug of doneren - aangeboden. Bij elk innamepunt staat dit duidelijk aangegeven.

Vanaf 1 juli geldt ook voor kleine plastic flessen statiegeld. | Foto: pr