Gekraagde roodstaart. | Foto Mark van Els
Gekraagde roodstaart. | Foto Mark van Els Foto: Mark van Es

Kleurrijk

Een blik door de verrekijker, gevolgd door een wanhopige zucht: ‘weer zo’n klein bruin vogeltje’. In de duinen staat een vrouw, een beginnend vogelaar. Gelukkig zijn er daar steeds meer van. Waar vogels kijken vroeger vooral bekend stond als hobby voor mannen van zekere leeftijd met grijze baarden en groene pakken is deze hobby nu echt ‘hip and happening’.


Het is op een gegeven moment natuurlijk wel leuk als je ook weet naar welke vogel je kijkt. Dat is niet altijd eenvoudig. Sterker nog, het is een weg vol hobbels en kuilen.


Bruin vogeltje

Die verzuchting uit de inleiding komt velen denk ik wel bekend voor. Want er zijn veel kleine, bruine vogeltjes. En zie dan maar eens een naam op een vogel te plakken. Gelukkig is er ook een andere kant: het gedeelte vogelsoorten dat makkelijk op naam te brengen is, door hun zeer kleurrijke uiterlijk. Wat te denken bijvoorbeeld van koolmees en pimpelmees. Gewoon te zien in de tuin én heel gemakkelijk te herkennen. De koolmees heeft een zwarte pet, de pimpelmees een blauwe.

Zo zijn er heel veel kleurrijke vogels te noemen die je in de duinen tegen kunt komen. De felblauwe ijsvogel is bij de meeste mensen wel bekend, maar een ontmoeting met de prachtige gekraagde roodstaart zult u ook niet snel vergeten.


Naast een kleurrijk verenkleed hebben vogels vaak ook nog eens een kleurrijk karakter. Vogels die het uitbroeden van de eieren en opvoeding van de kuikens overlaten aan andere vogels bijvoorbeeld. De koekoek is specialist in dit bedrog. Wist u dat elke koekoek gespecialiseerd is in een bepaalde vogelsoort, en dat de eieren daardoor dezelfde kleur hebben als de eieren van de ‘gastouder’? Koekoeken die hun eieren leggen in het nest van de heggenmus leggen bijvoorbeeld blauwe eieren. Koekoeken die echter de kleine karekiet als ‘gastouder’ kiezen leggen witbruine eieren.


Zelf op pad

Dit is precies wat er gebeurd wanneer je eenmaal aan het vogelen bent geslagen. Wanneer je weet hoe een bepaalde vogel heet wil je ook meer weten over zijn manier van leven en gedrag. U begrijpt: eigenlijk is deze hele column een warm pleidooi om zelf vogels te gaan kijken! Het is altijd een verrassing wat u tegenkomt en het verveelt nooit. Een tip: begin bij de kleurrijke exemplaren. Die kleine bruine vogeltjes komen later wel.



Gekraagde roodstaart. | Foto: Mark van Els