Rob, Lies en Jaap van Klaveren in hun nieuwe havenrestaurant. | Foto: pr
Rob, Lies en Jaap van Klaveren in hun nieuwe havenrestaurant. | Foto: pr Foto: pr

Havenrestaurant Zuid-Wester toont gastvrij en maritiem karakter

Op een unieke plek in de Katwijk opende vorige week zaterdag het nieuwe etablissement van Jaap en Lies van Klaveren. Samen met hun zoon Rob tekenden ze voor een bijzonder concept met een maritieme uitstraling. Opvallend is de sfeervolle inrichting met een aantrekkelijke kaart.


Door Aad van Duijn

Typerend voor Havenrestaurant Zuid-Wester aan de Katwijkse jachthaven is de gastvrijheid en de mogelijkheid om buiten het watersportseizoen feestjes of partijtjes te houden.


Uniek terras

Havenrestaurant De Zuid-Wester is gehuisvest op de bovenetage van het verenigingsgebouw van de jachthaven. Daar realiseerde de eigenaar van de nabijgelegen Brasserie Havenkwartier de afgelopen weken een bijzonder restaurant met een gezellige bar en een relatief klein, maar uniek gelegen terras. Midden tussen de bedrijvigheid van jachtjes en scheepsbewegingen en fraai gelegen aan de steigers van de jachthaven verrees in korte tijd een uitnodigende ruimte met restaurantuitstraling, waar ook een gezellig kopje koffie of een borrel met borrelhapje verkrijgbaar zijn.


‘In het zomerseizoen zijn we er in eerste instantie voor de gasten die met een jacht Katwijk aan doen. Dat past bij een aantal functies die op de onderste verdieping van het gebouw hier in de jachthaven voor de toeristen gecreëerd zijn. Maar’, benadrukt Lies van Klaveren, ‘we zijn er voor alle gasten. Zowel de Katwijkers die even gezellig uit willen zijn, als de varende toeristen die hier aanmeren.’

Feesten

Jaap van Klaveren, oprichter en eigenaar van onder andere Brasserie Havenkwartier, geeft aan dat de vraag van gasten de laatste jaren om ook buiten het seizoen de verzorging voor een feestavond, groepsdiner of een andersoortige viering voor hen te organiseren, sterk groeide. ‘In het Havenkwartier kan dat niet, vandaar dat we nu een multifunctionele invulling geven aan deze ruimte, met vooral buiten het zomerseizoen ruimte voor feestelijke bijeenkomsten. We creëerden een maritiem sfeertje dat uitstekend past bij deze ruimte die als-het-ware boven het water van het Katwijks Kanaal zweeft. Maar bovenal zijn we in het hoogseizoen zeven dagen per week vanaf 12.00 uur geopend voor gasten die even gezellig willen ontspannen en daarbij wat lekkers nuttigen.’ Zoon Rob van Klaveren - werkte als kok in meerdere hoogwaardige horecagelegenheden – zit ruim negen jaar in het vak en is mede-eigenaar. Hij zwaait de scepter en leidt de dagelijkse uitvoering. ‘Bij de start richt ik me vooral op de ontwikkelingen en het uitdragen van het gastvrije concept. Als dat draait en de kaart, met een brasserie-uitstraling goed uitgebalanceerd is, richt ik me weer meer op de Brasserie aan de Rogstraat.’


Team

‘Op termijn is hij onze opvolger en zet hij de activiteiten hier in Havenrestaurant Zuid-Wester en ook straks in Brasserie Havenkwartier voort. Nu gaan we er als team volop tegenaan. Op de ons bekende manier als gastheer en gastvrouw met een uitstekende kaart, een interessant aanbod voor de koffietafel, smaakvolle hapjes, een aantrekkelijke bar en bovenal het creëren van gezelligheid’, vertelt een enthousiaste Jaap van Klaveren.

Havenrestaurant Zuid-Wester heeft binnen een capaciteit van zestig zitplaatsen en buiten op de omranding van het restaurant een flink aantal terrasplekken.

‘Een ideale locatie voor een gezellige ontmoeting', vat Jaap van Klaveren het nieuwe restaurant samen. ‘Zeker in de zomermaanden en uiteraard ook volop tijdens de andere seizoenen.'