Afbeelding
Foto: pr

Goeiendag neef


Wekelijks in deze krant de mailwisseling tussen Katwijkers Daan en Martin over wat hen bezighoudt.


aan: daan@watermail.com

van: martin@watermail.com

onderwerp: Goeiendag neef



Ha Daan,


Grappig wat je over Beatrix schrijft. Je ziet haar vliegen. En je ziet die Chaplin uit de toren van de Oude Kerk hangen, met z’n wandelstok. Goed dat je op tijd wakker werd. Ik had van de week ook iets geks, en het was geen droom. En ik zag ze ook niet vliegen. We fietsten over een fietspad, tussen Warmond en Voorhout, daar langs die gevangenis, maar nog net daarvoor, voor het tunneltje onder het spoor, daar zaten opeens allemaal kippen in de boom. Zomaar, langs het fietspad. En niemand, geen boer of kippenhouder in de buurt. Kippen in volledige en volslagen vrijdom, tussen het spoor en het fietspad. Je geloofde je ogen niet. We werden nog wel gewaarschuwd door een bordje dat we op moesten passen voor overstekende kippen, maar dan denk je quatsch, gekkigheid. Tot het echt gebeurt. In Katwijk maak je dat niet mee. Je hebt er wel het kippenschooltje en de Kippenloop, maar een kippenbóóm, zomaar langs de weg in het Ridderpark, het zal je niet gebeuren. Daar liggen alleen wat keien tegenwoordig, om ons te laten geloven dat ze daar met de laatste ijstijd van maart 2021 naartoe geschoven zijn.

Misschien in de tijd van De Volharding, die boekhandel van de Haas (F. Haas heette de man, zonder ‘de’ ervoor), in de Voorstraat, dat er toen nog kippen in de boom zaten in Katwijk. Ja, de Volharding, je zal wel denken, hoe komt-ie nou bij de Volharding? Ik zal het je zeggen, Daan, ik kwam laatst een oud boek tegen met zo’n stickertje voorin, zo’n boekhandelsstickertje. Zo’n plakkertje maakte het boek nog waardevoller dan het al was. En het was handig natuurlijk, voor als je nog een boek wilde kopen, dat je wist waar je moest zijn. In de Voorstraat, eerst naast de pastorie die je daar had, tegenover wat later het museum geworden is, en later naast De Gruyter (op Voorstraat 34, telefoonnummer 12864, in 1976 was het uitverkoop en hield De Volharding ermee op; ik vond nog een knipseltje in dat boek; zou ik het in de uitverkoop gekocht hebben?), met elke week een ander snoepje. Gek, hoe je zo van het een op het ander kan komen. Kippen in een boom. In Warmond kun je ze nog zien.


Tok tok tok, Martin


PS Dat snoepje was bij De Gruyter, niet bij De Volharding, dat je snapt wat ik bedoel.



Met man en macht

Zoekactie naar zwemmer

Vorige week woensdagavond rond 19.30 uur was er een grote zoekactie aan de Noordduinseweg in Katwijk.


Ten noorden van de Uitwatering was mogelijk een zwemmer in de problemen gekomen, waarna een grote zoekactie werd gestart. Hulpdiensten van de KNRM en de Reddinsbrigade hebben met man en macht gezocht op en langs het water.


Onbekend

Of de hulpdiensten uiteindelijk iemand gevonden hebben is onbekend.

Boom vol kippen. | Foto: pr