| Foto: Collectie W. van Beelen/Katwijks Museum
| Foto: Collectie W. van Beelen/Katwijks Museum Foto: Collectie W. van Beelen/Katwijks Museum

Miniatuurtje

Foto's roepen herinneringen en andere beelden op. Kleine gebeurtenissen, vergeten ontmoetingen.         Adri van Beelen beschrijft ze in miniatuurvorm.

Deiningmeter

Maartje ging dan wel aan boord, maar altijd was ze een beetje huiverig. De boot kon immers zinken. Hoelang zou het dan duren voordat de reddingsbrigade bij hen was? De witte boot van Jonker, met de gekleurde vlaggetjes, lag zacht te deinen op de branding. Badgasten en Katwijkse kinderen klommen via een loopplank aan boord, kwartjes en guldens in hun handen geklemd. ‘We zitten vol,’ zei de schipper tegen de wachtenden op strand. ‘Over een half uur weer nieuwe kansen.’

Maartje zat voorin, vlak bij de boeg. Ze kon het gezelschap mooi overzien. De zon scheen fel. Dit was nou al de derde keer dat ze meeging. Ze kon er geen weerstand aan bieden. Het was een vertrouwd beeld op deze hete juli- en augustusdagen: de witte boot van Jonker met de vlaggetjes. Nu stapten ze op bij de Oude Kerk, maar straks zou-ie weer ergens anders landen, zodat alle badgasten een eerlijke kans kregen. Doel: de Deiningmeter, een paal, enkele honderden meters vanaf het strand, met de totale lengte van een kleine kerktoren, die de golfslag moest meten. Je zag hem vanaf het strand altijd in de verte staan. Vertrouwd. Maar als je er langs voer, was het toch heel anders, die kleine toren met die metalen traptreden, die trans met dat hek waar je op kon staan en die manshoge antenne bovenop. De boot van Jonker ging er twee keer omheen alvorens terug te varen. Het was een magisch moment. De eerste keer zou Maartje nooit vergeten. Later zou ze nog meemaken dat de paal opeens verdwenen was. Afgebroken in een storm en verzwolgen in de golven. Voorgoed weg. Maar dat wist ze nu nog niet. Nu stond hij er nog. Net zo standvastig als het REM-eiland. Het was altijd weer een heerlijk gezicht om vanaf zee naar het Kattekse strand te kijken. Alsof het een vreemde kustplaats was, ergens in een ver buitenland. De zon scheen nog steeds onbarmhartig op al die blote lijven. De boot voer terug, op weg naar nieuwe badgasten.


Buit overval Juwelier                Kleen nog spoorloos

De buit van de overval op juwelier Kleen aan de Voorstraat in Katwijk is nog steeds spoorloos. Agenten hebben dinsdag in Amsterdam nog een pand doorzocht om te kijken of de buit daar was, aldus Omroep West.

Inmiddels is de rechtzaak tegen de verdachten gestart. De overval op de juwelier was op vrijdagmiddag 20 november vorig jaar. Een man deed alsof hij een geïnteresseerde klant was en werd de juwelierszaak binnengelaten. Zijn handlanger parkeerde hun scooter, trok een vuurwapen, en wilde ook naar binnen. Toen de eigenaar van de winkel doorhad dat het om een overval ging, probeerde hij de twee met een stoel zijn winkel uit te werken. Hij werd meerdere keren hard op zijn hoofd geslagen met een hamer en bedreigd met het wapen. De juwelier liep een breuk in zijn knie op en een schedelbreuk.

De politie heeft daarna drie verdachten aangehouden.

Eén van de verdachten wordt ook verdacht van het leggen van een handgranaat voor een bedrijfspand in Amsterdam.