Petra Westra van de OV Rijnsburg, burgemeester Cornelis Visser, oud-ambassadeur Ellen van der Laan en veteraan John Spekman (v.l.n.r.). | Foto: pr
Petra Westra van de OV Rijnsburg, burgemeester Cornelis Visser, oud-ambassadeur Ellen van der Laan en veteraan John Spekman (v.l.n.r.). | Foto: pr Foto: pr

Eerbetoon aan verzetshelden

Onthulling van onderschriften straatnaamborden in Rijnsburg

In Rijnsburg zijn afgelopen dinsdag bij drie straten, die vernoemd zijn naar overleden verzetsmensen, de naamborden van onderschriften voorzien. Het verzoek om deze onderschriften te plaatsen kwam van veteraan John Spekman en oud-ambassadeur Ellen van der Laan.

Burgemeester Cornelis Visser heeft op deze gedenkdag de onderschriften onthuld. Het gaat om de Johannes Poststraat, de Jan Wildschutstraat en de Burgemeester Hermanssstraat.

Burgemeester Visser: ‘Dit is een eerbetoon aan drie bijzondere verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog. Helaas wisten sommige jongeren niet meer wat deze mensen hebben gedaan en daarom hebben inwoners gevraagd om de straatnaambordjes te voorzien van onderschriften. De gemeente heeft dat graag gedaan. Daarmee wordt hun rol voor onze vrijheid zichtbaar.’

Onderduikadressen regelen

Johannes Post

Verzetsleider Johannes Post (4 oktober 1906 – 16 juli 1944) werd gefusilleerd in de duinen bij Overveen 16 juli 1944.

Tot 1942 hield Johannes Post zich met 'kleinere' verzetsdaden bezig, zoals het weigeren om inkomstenbelasting te betalen aan de Duitsers en het rondbrengen van illegale lectuur.

Daarop volgde het inzamelen van distributiebonnen, vervalsen van persoonsbewijzen en het regelen van onderduikadressen in Drenthe voor Joden.

Zijn eerste revolver kreeg hij van zijn broer Marinus. In de loop van 1943 werd Johannes Post lid van de top van de Landelijke Knokploegen (LKP). Hij werkte met zijn broer Marinus onder andere vanuit Rijnsburg waar hun broer Henk Post predikant was.

Burgemeester

Gerard Hermans (24 augustus 1910 – 18 april 1945) overleed in concentratiekamp Neuengamme in april 1945.

Tussen 1942-1944 was Hermans burgemeester van Rijnsburg. Destijds een bolwerk van verzet.

Het gezin Hermans raakte bevriend met het doktersechtpaar Edzard en Jo van der Laan. Gerard woonde bijeenkomsten van het Rijnsburgse verzet bij en regelde voor hen persoonsbewijzen, Ausweisen en distributiekaarten.

Na een succesvolle overval op het gemeentehuis in Leiderdorp in januari 1944 hield Johannes Post zich met zijn knokploeg schuil in Rijnsburg. De buit bestond uit het hele bevolkingsregister, de gemeenteadministratie, blanco persoonsbewijzen en een persoonsbewijsstempel. Hermans gebruikte het stempel, als het nodig was.

Iemand verraadde Hermans bij de Gestapo. In maart 1944 is hij gearresteerd en naar Scheveningen gebracht. In concentratiekamp Neuengamme is hij naar subkamp Wöbbelin bij het plaatsje Ludwigslust verplaatst waar hij in april 1945 is overleden.

Na de oorlog is zijn naam in herinnering vermeld op het Rijnsburgse oorlogsmonument.

Jan Wildschut

Jan Wildschut (28 november 1913 - 31 januari 1945) overleed in concentratiekamp Leonberg.

Wildschut sloot zich aan bij de verzetsploeg van Johannes Post.

Hij schoot in Rijnsburg een Nederlandse jodenjager dood die op het punt stond een joods meisje te arresteren.

In juni 1944 werd Wildschut gearresteerd na een mislukte overval op een distributiekantoor in Haarlem. Toen hij wilde ontsnappen, werd hij door de Duitsers opgepakt door toedoen van een NSB’er.

Post heeft nog tevergeefs geprobeerd Jan te bevrijden uit het Huis van Bewaring in Amsterdam. Jan Wildschut is toen naar de bunker in Vught vervoerd en vervolgens in 1944 afgevoerd naar Duitsland waar hij op 31 januari 1945 overleed.


Blauwe Vlag 2021 wappert ook weer in Katwijk

De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag heeft dit jaar in Nederland 183 Blauwe Vlaggen toegekend op 127 jachthavens en 56 stranden. De Katwijkse jachthaven kreeg ook weer de Blauwe Vlag, de Katwijkse stranden dingen niet mee naar het dundoek, omdat de waterkwaliteit niet altijd voldoet.

In normale omstandigheden zou de Blauwe Vlag uitgereikt worden tijdens de jaarlijkse nationale ceremonie begin mei, net als vorig jaar stond dit gepland bij de Hanzehaven in Elburg. Deze kan ook dit jaar helaas niet doorgaan in verband met de huidige COVID-19 maatregelen.

Wel is het seizoen vandaag officieel geopend door het hijsen van de

Blauwe Vlag bij de Hanzehaven in Elburg.

Veilig en schoon

De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn.

In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria, zo-

als schoon water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid.

De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de kandidaten nog aan de vereisten voldoen.

Het is de 34ste keer dat de Blauwe Vlaggen in Nederland worden toegekend.