Geen steun voorstel zorgcomplex en kritiek op warmteleiding

Ingezonden n DURF

Vorige week vond het debat plaats over de nieuwbouw bij de Krulder en de Windvang. Onderdeel van het plan is een zorgcomplex, waar het college een instelling op reformatorische grondslag in wil plaatsen (de Morgenster).


Als DURF hebben we samen met een aantal andere partijen een amendement opgesteld om een openbare aanbesteding te houden, maar onder andere het CDA, CU en SGP steunen dit voorstel niet.


Gek argument

Er werd gesteld dat de Morgenster een lokaal initiatief is en er geen andere instellingen belangstelling hebben getoond. Dit is echter een gek argument, want het was ook nauwelijks bekend dat de gemeente hier een zorgcomplex wilde vestigen.

Als DURF blijven we bij ons amendement.

De gemeente moet naar de toekomst kijken: er is een brede groep aan Katwijkers die zorg nodig zal hebben, en die zijn veelal niet gereformeerd. De gemeente zou daarom meer open moeten staan voor instellingen op seculiere of algemene grondslag.


Door het houden van een openbare aanbesteding houden we de regie in handen, maar bieden we tegelijkertijd iedere instelling een kans om met een plan te komen.

Wij blijven ons hiervoor inzetten en hopen dat een meerderheid van de raadsleden ons alsnog zal steunen bij de definitieve stemming.


Warmteleiding

Zelden is er door oppositie- en collegepartijen zoveel kritiek op een raadsvoorstel geweest als vorige week donderdag tijdens de bespreking van de warmteleiding uit Rotterdam.

Deze leiding zou woningen in onze gemeente van warmte moeten voorzien en de wethouder vroeg een bedrag van bijna een half miljoen euro om dit verder uit te werken, maar tal van zaken zijn nog onduidelijk.

Er wordt door het college veel geld gevraagd, maar er ligt nog niet eens een plan van aanpak of een samenwerkingsconvenant met de betrokken partijen.


Haast geboden

Volgens de wethouder is haast geboden omdat de Gasunie op korte termijn een beslissing over de warmteleiding wil nemen, maar voor DURF is het duidelijk: de gemeente bepaalt hier de spelregels.

Het mag niet zo zijn dat Katwijk allerlei (financiƫle) verantwoordelijkheden naar zich toe gaat trekken om andere partijen een plezier te doen.


De strategische keuze die we nu maken is dus gebaseerd op los zand en haast van de betrokken gemeenten. Daarnaast zijn er onduidelijke kaders waarbinnen het college gemandateerd wordt om afspraken te maken met de Gasunie.

DURF vindt dit een zeer onverstandige gang van zaken en wil dat de wethouder zijn voorstel intrekt.