Wijkvereniging Cleijn Duin/Het Witte Hek wil subsidie

De nieuwe regels voor het verkrijgen van subsidie blijkt nog wel tot problemen te leiden. Wijkvereniging Cleijn Duin/Het Witte Hek is over de afwijzing van de subsidieaanvraag onder 'Maatschappelijke Agenda' in bezwaar getreden.


Door Nico Kuyt

De activiteiten in het wijkgebouw De Mijlpaal op Stadhoudersdreef 22 in Cleijn Duin staan door corona op een laag pitje. Door het virus is de vereniging bijna door zijn reserves heen. En het nieuwe subsidiesysteem van Maatschappelijke Agenda werkt ook niet mee. De aanvraag werd afgewezen.


De vereniging scoorde te weinig in punten. De aanvraag wordt beoordeeld door een commissie op de randvoorwaarden van Samenwerking, Sociale acceptatie, Toegankelijkheid en Eenzaamheid. En vijf ‘hoofdopgaven’, namelijk Meedoen, Opgroeien & Ontwikkelen, Zorg en ondersteuning, Sociale Veiligheid en Gezondheid. In de aanvraag moet een beschrijving worden hoe de activiteiten bijdragen aan de hoofdopgave en de randvoorwaarden en een beschrijving hoe de aanvrager de activiteiten zo dicht mogelijk aanbiedt bij de inwoners.


Kleine vereniging

De vereniging dacht het formulier van de aanvraag goed te hebben ingevuld, somde al de activiteiten op, maar kreeg een score van minder dan 40 punten en dan wordt de aanvraag afgewezen.


‘Professionals weten wel alles te vinden, maar wij zijn een kleine vereniging met vrijwilligers, meestal ouderen, en dan is het niet te doen. Heel erg zwartwit van gemeente’, zo houdt de penningmeester van de vereniging de Bezwaarcommissie voor die vorige week een hoorzitting hield. In oktober kreeg de vereniging een voornemen dat de aanvraag geweigerd zou worden. Daar wordt geen zienswijze op ingediend. In december volgde de beschikking.


Breder aanbod

De gemeente gaf aan dat het aanbod is gedaan om te ondersteunen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar samenwerken met andere organisaties en een aanbod wat breder is en niet alleen voor de mensen die altijd komen, zoals ook voor mensen met een beperking.


De penningmeester onderstreepte evenwel dat iedereen welkom is bij de vereniging. Er worden vele activiteiten georganiseerd van jong tot oud, zoals bingo, kaarten en dansen. Geholpen zou hebben een lijst met namen te krijgen met wie samen te werken.


De gemeentelijke Bezwaarcommissie gaat het protest nog eens tegen het licht houden. Dan volgt een besluit op het bezwaar.