Tweedeling

D

e politiek geniet van even vrij zijn. Reces heet dat met een fraai woord. En daar waren onze Katwijkse volksvertegenwoordigers vast aan toe, want in vergaderingen van de afgelopen week raakten de gemoederen behoorlijk verhit.


Vorige week donderdag waren de raadsfracties het bij 1 sessie het zowaar roerend met elkaar eens en werden de verhitte pijlen gezamenlijk op het college gericht. Op wethouder Jacco Knape in dit geval.

De raad werd gevraagd om zo’n half miljoen euro uit te trekken voor een regionaal investeringsfonds om restwarmte vanuit het Rotterdamse havengebied te halen voor duurzame verwarming van Katwijk.

Nou, daar had de raad nog wel de nodige op- en aanmerkingen over, zoals: onduidelijk, om je dood te schamen, vernietigende kritiek, absurd, geen onderbouwing, te weinig informatie om een besluit te nemen.

Zelfs de SGP was uitermate kritisch. En als zelfs de SGP de eigen wethouder niet steunt, dan weet je zeker dat het voorstel niet deugt.

Knape had in zijn eerste termijn ruim een kwartier de tijd om de raad te overtuigen. Onbegonnen werk. En dus moet er een tweede sessie komen. Of dat helpt? Niet op basis van de huidige stukken. Het zal op overtuigingskracht aan moeten komen.


Die eensgezindheid van de raad was in het volgende agendapunt van die avond ver te zoeken.

Er ontstond een ouderwetse tegenstelling tussen niet-christelijk en christelijk. Vanwege het woonzorgcomplex dat de reformatorische stichting De Morgenster in de Hoornes wil bouwen.

Nogmaals werd benadrukt dat dat woonzorgcomplex voor iedereen is.

Een lezer wees mij op de statuten van de stichting waarin staat, dat het gebouw bedoeld is voor ouderen die lid zijn ‘van de volgende kerkgemeenschappen: Hersteld Hervormde Kerk, Christelijk Gereformeerde Kerk, Gereformeerde Gemeente, Oud Gereformeerde Gemeente en Gereformeerde Gemeente in Nederland’.

Maar er staat ook het volgende in: ‘en ouderen die geen lid zijn van de hiervoor genoemde kerkgenootschappen, maar wel de grondslag van de stichting onderschrijven’.

Vergelijk het met christelijke basisscholen. Daar zitten ongetwijfeld veel leerlingen die thuis niets met het geloof hebben, maar wel gewoon de handen vouwen bij het gebed.


Wethouder Knape (hij had een zware avond) benadrukte nogmaals, dat het woonzorgcomplex voor iedereen is. Hij preekte voor eigen parochie, want hij weet zich verzekerd van de steun van de drie partijen op christelijke grondslag en dat is voldoende.

Het merendeel van de partijen op niet-christelijke grondslag deed verwoede pogingen om het stuk grond, waar dat complex moet komen, openbaar aan te besteden, maar tevergeefs en dat wisten die partijen ook wel.


Ondanks alle mooie woorden over een inclusieve samenleving, was de tweedeling in de gemeenteraad weer even overduidelijk.


criticaster@katwijkschepost.nl