Met vergunningen agrarische bedrijven

BPD koopt bouwrecht                op Valkenhorst

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), eigenaar van het voormalige vliegkamp, gaat grond verkopen aan projectontwikkelaar BPD, die als compensatie daarvoor vergunningen van drie agrarische bedrijven inzet. Die vergunningen zijn bedoeld als compensatie voor de verwachte toename van stikstof door verkeer. Dankzij die zogenoemde salderingsmaatregel ‘kan de ontwikkeling van Valkenhorst door de gemeente Katwijk planologisch mogelijk worden gemaakt’, meldt de het RVB op haar website.


De ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Valkenhorst op het voormalig vliegkamp mag geen negatieve gevolgen hebben voor de stikstofdepositie op de Natura 2000-gebieden, zoals het naastliggende duingebied Berkheide.

Die ontwikkeling van Valkenhorst, waar in de komende twintig jaar 5.600 woningen gebouwd worden, leidt tot toename van verkeer in die nieuwe wijk en in de omgeving daarvan. Om de negatieve effecten door dat verkeer en stifstofdepositie op Natura 2000-gebieden uit te sluiten, moet de stikstofdepositie van de ontwikkeling volledig worden gecompenseerd. Met de aankoop van drie agrarische bedrijven binnen het plangebied Valkenhorst en de daarbij behorende (stal)vergunningen van projectontwikkelaar BPD, gaat het RBV de verwachte stikstofdepositie compenseren. Daarmee komt de weg vrij voor de gemeente Katwijk om de ontwikkeling van de wijk Valkenhorst planologisch mogelijk te maken.

Met de overeenkomst verwerft BPD op haar beurt gronden op Valkenhorst met ontwikkelrechten voor 800 woningen en een gezondheidscentrum.

Het RVB wil met BPD een onderhandse koopovereenkomst afsluiten tegen een marktconforme vergoeding. Het RVB gaat er daarbij van uit dat er geen andere gegadigden zijn die over de benodigde stikstofrechten beschikken om de stikstofdepositie van de ontwikkeling op de rijksgronden in Valkenhorst te compenseren.

De Katwijkse gemeenteraad heeft vorige week woensdagavond ingestemd met een samenwerkingsovereenkomst met BPD. Wat daarin staat, is nog niet openbaar. Alleen Hart Voor Katwijk stemde tegen die overeenkomst.



In Noorwegen

Katwijker aangehouden voor drugssmokkel

Een 34-jarige Katwijker is in Noorwegen aangehouden, in het kader van een politieactie tegen drugssmokkel naar Scandinavië. Nederland heeft inmiddels om zijn uitlevering verzocht.


Ook zijn er twee Noordwijkers (45 en 54 jaar) gedetineerd, omdat Finland om hun uitlevering heeft verzocht. Zij worden daar vervolgd. Ook werd er een 42-jarige Leidschendammer aangehouden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Voor de aanhouding van de vier verdachten afgelopen woensdag speelden berichten een rol die via Encrochat werden verstuurd. Er werd vermoedelijk drugs gesmokkeld in vrachtwagens die bloemen vervoerden. In dit onderzoek werd eerder al een Nederlandse vrachtwagenchauffeur aan Finland overgeleverd. Hij wordt daar vervolgd voor een groot aantal drugstransporten, samen met een andere Nederlander.


Het Openbaar Ministerie werkt met de politie, gemeenten en de Royal Flora Holland samen in een project om de sierteeltsector weerbaarder te maken tegen ondermijnende criminaliteit zoals drugssmokkel.



ChristenUnie voor lokaal initiatief Katwijkse ouderen

Ingezonden n CU

Door de realisatie van het nieuwbouwplan van basisscholen De Windvang en de Krulder komt er een bouwkavel beschikbaar. Stichting De Morgenster heeft toen zij dit vernamen de gemeente benaderd met hun plan om een woon-/zorgcomplex voor ouderen te realiseren op deze locatie.


De Morgenster zoekt al 11 jaar naar een locatie en heeft een goed doordacht plan met een professionele partij als De Leliezorggroep naast zich. Enorm veel Katwijkse ouderen hebben hierin belangstelling getoond. Het plan van Stichting de Morgenster voorziet in de behoefte aan zorgwoningen. Het plan omvat 40 procent sociale huur, 8 appartementen voor beschermd wonen en een afdeling met intensieve zorg die 24 uur per dag beschikbaar is. Realisatie van dit project zal zorgen voor een doorstroom op de Katwijkse woningmarkt. De Morgenster zal een marktconforme prijs moeten betalen om de grond te verwerven. In de gemeenteraad van afgelopen donderdag is hierover een felle discussie gevoerd. Vooral de reformatorische grondslag van Stichting De Morgenster lijkt de nodige reactie’s los te maken. Verschillende partijen willen middels een tender op zoek naar meer projectontwikkelaars die plannen zouden kunnen hebben met de grond, waarbij openbare initiatieven de voorkeur lijken te hebben. De ChristenUnie (CU) vindt het jammer dat partijen die meer participatie en lokale initiatieven willen, nu de bouwkavel niet aan De Morgenster willen gunnen, ogenschijnlijk vanwege het reformatorische karakter. Vrijheid en initiatieven zijn voor iedereen! De CU verwacht dat een reformatorisch initiatief op dezelfde wijze wordt beoordeeld als ieder ander initiatief en heeft ervoor gepleit dat de gemeenteraad zich inzet voor een Katwijk waarin iedereen zich thuis voelt. Dit lokale initiatief voorziet in een grote behoefte. Wanneer krijgen we weer zo'n kans? Eind mei besluit de raad over de gunning aan Stichting De Morgenster.