Morgenavond vanaf parkeerterrein Noordduinen

Jongeren vragen aandacht voor mentale gezondheid

Honderden jongeren op de fiets vragen morgenavond met de actie ‘Fiets voor je Leven’ aandacht voor de toenemende (geestelijke) problematiek onder jongeren en voor een solidair beleid. Ook Katwijk gaat om 19.00 uur een groep jongeren van start van parkeerterrein de Noordduinen. Vandaag en morgen doen in totaal twaalf steden mee met de vierde editie van ‘Fiets voor je Leven’.


Jongeren zijn sinds het begin van de coronacrisis steeds minder happy. De jeugd-ggz instellingen stromen over en de crisislijn kreeg het afgelopen halfjaar 30 tot 60 procent meer belletjes van jonge mensen die het leven niet meer zien zitten of kampen met een ernstige eetstoornis. Grote groepen vereenzamen en kampen met depressie.


Onzekerheid

Het huidige beleid zorgt ervoor dat er veel nieuwe problemen op de loer liggen: enorme stagetekorten, minder perspectief op een baan, oplopende studieschulden, eenzaamheid en depressie.

Al ruim een jaar krijgen jongeren en anderen te horen ‘het is maar een jaar’, ‘het is maar een feestje’, ‘er zijn ergere dingen’.

Maar ondertussen biedt de situatie steeds minder uitzicht en perspectief. Voor veel jongeren is deze onzekerheid ondraaglijk.

De actie ‘Fiets voor je Leven’ wil een positief geluid laten horen om aandacht te vragen voor de positie van jongeren in deze crisis.

Het virus is er voorlopig nog wel en daarom vinden de organisatoren dat het écht tijd is om na te denken in oplossingen.

De actie is bedoeld voor een solidair beleid voor de volksgezondheid van iedereen. Van jong tot oud.


Met muziek

Vrijwilligers zorgen er morgenavond voor dat er stippen staan op het parkeerterrein om de anderhalve meter te waarborgen en voorzien de deelnemers van instructies om de verkeersveiligheid en maatregelen in acht te nemen.

Er wordt een route van 8 km gereden onder begeleiding van verkeersregelaars. Er rijden fietsen mee met geluid en muziek.


‘Het wordt een mooie optocht vol licht, geluid en plezier. Een lichtpuntje in deze donkere tijd’, aldus de Maaike van der Plas, die de optocht vanuit Katwijk organiseert.

De fietsactie is afgestemd met gemeente en politie.



Kopij eerder aanleveren

In verband met Hemelvaartsdag op donderdag 13 mei verschijnt De Katwijksche Post een dag eerder, namelijk op woensdag 12 mei. Kopij voor deze krant moet uiterlijk maandag 10 mei om 09.00 uur binnen zijn. Tekst in een Word-bestand en foto's als apart jpg-bestand van minimaal 1mb. Kopij die daarna in de mailbox binnenkomt, kan helaas niet geplaatst worden.


Kopij kan worden gestuurd aan:

redactie@katwijkschepost.nl