Een doelpunt voor open doel

Ingezonden n VVD


Vorige week donderdag oordeelde de commissie van de gemeenteraad over de herontwikkeling van locatie Windvang/De Krulder en omgeving. Het voorstel bestond uit 3 punten, namelijk de nieuwbouwplannen voor de bouw van de school (IKC+) zelf, de herinrichting van de openbare ruimte en de grond naast de school.


Voor wat betreft de school wilde de wethouder zich niet uitspreken over circulair bouwen (hergebruik van materialen).


Een collega raadslid kreeg op die simpele vraag hiernaar ‘nee’ te horen. Toen VVD Katwijk hier een uitspraak over vroeg, kwam deze er niet, het werd weggewuifd. Raar, want vorig jaar sloot de wethouder zich, namens de gemeente Katwijk, aan bij het provinciale initiatief ‘Circular Schools’; een initiatief waarbij er gestreefd wordt om bij nieuwbouwplannen van schoolgebouwen zoveel mogelijk circulair te bouwen.


Grond gunnen

Verder waren er vooraf veel insprekers over de hoogte van het gebouw naast de school en de te verwachten drukte en ontsluiting van het verkeer. Maar op de bijdrage van VVD na werd daar niet meer op in gegaan.

Het ging vooral om ‘het gunnen’ van dit stuk grond aan ‘De Morgenster’; een stichting die zich inzet voor de huisvesting van senioren met een christelijk gereformeerde grondslag.

Wat volgde was een felle discussie tussen de christelijke en niet christelijk partijen over het waarom van het gunnen aan deze stichting.


Een discussie die bij voorbaat was beslecht, doordat de christelijke partijen de meerderheid vormen in de raad.

De krant kopte dan ook de volgende dag al ‘Groen licht voor Morgenster’. Zonde van de 2 uur discussie hierover.


VVD Katwijk is van mening dat senioren huisvestiging prima is, de grond ervoor geschikt is en de hoogbouw past op die plaats.


We zijn echter van mening dat hiervoor alle initiatieven een eerlijke kans moeten krijgen. Vandaar dat de VVD ook het amendement steunde om de grond openbaar aan te besteden. Het doel blijft gelijk, er is helderheid van gunning en ook over de opbrengst is er zo geen discussie. Nu is de prijs vooraf zonder aanbesteding getaxeerd.


Bij een hogere opbrengst kan de gemeente een dergelijke financiële meevaller zeer goed gebruiken. Een doelpunt voor open doel....


Gasleiding geraakt

Bij werkzaamheden op het terrein van Van Kempen Houthandel aan de Steenbakkerstraat op bedrijventerrein ’t Heen is afgelopen maandagmiddag rond 14.00 uur een gasleiding geraakt.


De brandweer heeft onderzoek gedaan naar de gaslekkage en heeft daarbij metingen verricht. Nutsvoorziening Liander is gekomen om de lekkage in de gasleiding te repareren.