Blootjes

Tante Truus is overleden, mijn laatst in leven zijnde tante. Zij staat op een foto van mijn opa Jacob Houwaard en Geertruida Bloot.


Het is de foto waarvan ik in het diepst voel, dat ik erbij hoor, veel meer dan van mijn moeders kant. De foto die mij identificeert. De foto waar Jaap en Geertje staan met hun twee zoons, twee dochters, schoondochter en twee kleinzonen.


De kinderen heetten Aad, Corrie, Kees en Truus. De schoondochter, mijn moeder, heette Nel Guijt en de twee kleinzonen heetten Jaap en Kees, overleden nog vóór hun tante.


Het verhaal van de foto begint in 1900 als Cornelis Houwaard, een timmerman, en Cornelia Borreman een zoon krijgen, Jacob. Het gaat in 1902 verder met de geboorte van Geertje Bloot, een dochter van Adriaan Bloot. Adriaan, 31 jaar oud, bezweek onder een okshoofd bier in de Zuidstraat voor zijn bottelarij. Geertje die in 1908 wees werd, toen ook haar moeder, binnen 6 weken na haar vader, stierf van verdriet.


Jaap en Geertje trouwen in 1923 en krijgen 4 kinderen. Jacob was metselaar en ik verdenk de Blootjes ervan dat ze gezegd hebben dat je toch niet voor een baas gaat werken. Jacob was een kettingroker, een slechte gewoonte in oorlogstijd, hij overlijdt aan longkanker op 50-jarige leeftijd in 1950.


Dit had een grote impact op het leven van mijn vader. Er was nog geen weduwen en wezen wet en hij vond het zijn plicht om voor zijn moeder te zorgen, wat niet te combineren was met zijn beroep. Hij maakte een sigarenwinkel in de voorkamer van Romeinenstraat 3, ging verder met incasso, verspreiden van drukwerk en begon een kampwinkel in de Zuidduinen.


Wordt vervolgd


Johan Hamert