Klimaatbestendig bouwen

Gedeputeerde Anne Koning ondertekende vorige week donderdag de intentieverklaring 'Koeling Gebouwen’. ‘Om de bouwopgave toekomstbestendig aan te pakken is het belangrijk om nu al rekening te houden met klimaatverandering.’


De zomers worden steeds warmer en daar moeten huizen en kantoren op voorbereid worden, meldt de provincie Zuid-Holland. Met de verklaring wordt de inzet van het Overleg Standaarden Klimaat Adaptatie (OSKA) ondersteund om te stimuleren dat bestaande standaarden voor ontwerp, bouw, inrichting en installaties van gebouwen en hun omgeving, worden aangepast aan het steeds warmer wordende klimaat.


Gedeputeerde Anne Koning: ‘De bouwopgave is enorm. Om dit toekomstbestendig aan te pakken is het belangrijk om bij bouw of verbouw rekening te houden met klimaatverandering. Hoe blijven we in de toekomst prettig wonen en werken als er meer en langdurige periodes van hitte zijn? Daar houden we graag nu al rekening mee. Daarbij is niet alleen het gebouw zelf relevant, maar juist ook de plaatsing van het gebouw en de omgeving.’


In de stad kan het veel warmer worden dan op het platteland en het koelt ’s nachts niet goed af. Dat leidt tot gezondheidsrisico’s voor met name kwetsbare bewoners en gaat ten koste van een prettige en gezonde leefomgeving.

De provincie zet zich op verschillende manieren in om schadelijke effecten van hitte in de gebouwde omgeving te beperken. Via het Convenant Klimaatadaptief Bouwen werken we aan uitgangspunten, afspraken en praktijkkennis over klimaatbestendig bouwen. In de leidraad staan uitgangspunten voor hittestress, maar ook bijvoorbeeld voor biodiversiteit.

Ook worden de mogelijkheden onderzocht om klimaatbestendig bouwen te financieren.