Raad wil meer betaalbare woningen Valkenhorst

De Katwijkse gemeenteraad heeft vorige week woensdag unaniem een motie van KiesKatwijk (KK) en D66 aangenomen om alles in het werk te stellen het percentage betaalbare woningen op de nieuwbouwlocatie Valkenhorst te verhogen.


Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

In de motie wordt het college van burgemeester en wethouders opgeroepen ‘om al dan niet met relevante partners alle kansen die helpen bij de brede ontwikkeling van Valkenhorst, zoals bijvoorbeeld het binnenhalen van financiering, te benutten en daarbij in het bijzonder te streven naar aanpassing van het woningbouwprogramma richting een percentage betaalbare woningen van 65%’.


Dat percentage is bijna een verdubbeling van het aantal betaalbare woningen op Valkenhorst, dat volgens de motie ‘een percentage van slechts 36 procent aan betaalbare woningen kent’.


De gemeenteraad verwijst daarbij naar de enorme vraag naar betaalbare woningen. En dat die vraag benadrukt wordt in de Actieagenda Wonen, de Katwijkse Woonagenda en de Regionale Woonvisie.

Op het voormalig vliegkamp Valkenburg worden de komende jaren 5.600 woningen, 20 hectare bedrijventerrein en ruimte voor groen en recreatie gerealiseerd.


De raad stemde vorige week woensdag ook in met een samenwerkingsovereenkomst met BPD, eigenaar van grond bij de N206, voor de ontwikkeling van Valkenhorst.


Dat besluit zou achter gesloten deuren worden genomen, maar omdat er geen debat zou zijn, werd er in openbaarheid besloten.

Waarbij alleen Hart Voor Katwijk tegen stemde.


Circulair bouwen

Een andere motie van KK en D66 redde het niet. In die motie wordt het college verzocht om in het ontwerpbestemmingsplan Valkenhorst ‘de eis van circulair bouwen op te nemen, tenzij belemmeringen van technische aard dit onmogelijk maken’.


Hart Voor Katwijk, Fractie Smits en PvdA steunden de motie, maar dat was niet voldoende.

De tegenstemmers stellen, dat betaalbaarheid voor circulair bouwen gaat.


‘Circulair bouwen is goed, maar betaalbaarheid is het belangrijkste. Als we circulair gaan verplichten, wordt betaalbaarheid moeilijk’, verwoordde René Slootweg van GemeenteBelangen de mening van ook andere partijen.


‘Jullie zijn wel voor circulair bouwen maar tegen de motie. Dat is amusant', concludeerde Jaap Haasnoot van KK.