Bewoners krijgen de mogelijkheid om een extra stukje grond te kopen bij hun woning. | Foto: SKvD
Bewoners krijgen de mogelijkheid om een extra stukje grond te kopen bij hun woning. | Foto: SKvD Foto: SKvD

Verwachte opbrengst ruim 3 ton

Gemeente zet snippergrond in verkoop

Gemeente Katwijk krijgt regelmatig verzoeken van bewoners die bij hun woning een stukje gemeentegrond willen kopen of huren. Dergelijke verzoeken zijn en worden vaak gehonoreerd en vastgelegd in overeenkomsten. Maar er zijn ook bewoners die een stukje grond in gebruik hebben en geen overeenkomst hebben met de gemeente. ‘Ongereguleerd gebruik’ vindt de gemeente waarbij sprake is van rechtsongelijkheid. Het college van burgemeester en wethouders wil een eind maken aan dat illegale gebruik door nieuw eenduidig beleid.


Snippergrond is volgens dat nieuwe beleid ‘een klein stuk gemeentegrond van maximaal 75 m2, direct grenzend aan een (woning)perceel, deel uitmakend van de openbare ruimte zonder openbare en structurele groenfunctie’.

Vroeger werd gesproken over snippergroen, maar omdat het gaat om veel meer dan alleen een stukje grond met groen erop en ook om terreinen, grond met verharding, watergangen of wallekanten, wordt de term snippergroen ingewisseld voor snippergrond.

Reguleren

De gemeente wil het gebruik van gemeentegrond opnieuw reguleren door bestaande situaties en nieuwe aanvragen opnieuw te laten beoordelen. Uit inventarisatie blijkt dat er in meer dan 1.400 situaties sprake is van illegaal gemeentegrond, in totaal 480.306 vierkante meter. In 556 gevallen (815.540 m2) is er sprake van een koop- of huurovereenkomst.

De gemeente wil een einde maken aan die rechtsongelijkheid en alle situaties op dezelfde uniforme wijze reguleren. Daarna kunnen volgens de gemeente nieuwe ongereguleerde situaties sneller worden gesignaleerd en opgelost. De kans op verjaring en verlies van grondposities neemt ook af.


Het nieuwe beleid zorgt voor duidelijkheid, zowel voor bewoners als voor de gemeente. Bewoners krijgen duidelijkheid over de perceelsgrens, die van belang kan zijn voor het plaatsen van bijvoorbeeld opstallen of bij de verkoop van de woning. Bij ongereguleerde situaties is er vaak geen duidelijkheid over de eigendomssituatie wat dan weer tot discussie en handhavingstrajecten kan leiden.

Door de verkoop van snippergrond (maximaal 75 vierkante meter) krijgen bewoners kans om hun perceel te vergroten, terwijl het de gemeente inkomsten oplevert. De verkoop van de grond levert ook een besparing op in groenonderhoud.


210 euro per m2

De gemeente gaat de uitvoering van het nieuwe beleid, waarin de illegaal in gebruik zijnde grond te koop worden aangeboden aan de gebruikers à 210 euro per vierkante meter, overigens niet zelf doen. Daar is volgens het college geen ambtelijke capaciteit voor.

De gemeente huurt daarvoor een extern gespecialiseerd bureau in, die voor de aanschrijving, communicatie met burgers, (juridische) procedures en (notarieel/administratieve) afhandeling zorgt. Dat kost de gemeente 666.900 euro.


De verwachting is dat zo’n 30 procent van de ‘illegale’ grondgebruikers tot aankoop overgaat, wat de gemeente 983.682 euro kan opleveren. Die opbrengst is gebaseerd op verkoop van snippergrond naast alleen koopwoningen (ca. 15.614 m2) en is een prognose. Dat kan dus meer of minder worden.



Kritiek op warmtepijp uit Rotterdam

474.838 euro investeren in een programma-organisatie met zes gemeenten in de regio om aan Gasunie te laten zien dat Katwijk voornemens is mee te werken aan een warmtenet uit Rotterdam met restwarmte uit de haven daar. Wethouder Jacco Knape had vorige week donderdagavond een flinke kluif om de gemeenteraadsleden uit te leggen waarom dat nodig is. Alle fracties hadden nog de nodige vraagtekens over het voorstel.


Door Marc Wonnink

Leiden, Leiderdorp, Katwijk, Voorschoten, Oegstgeest en Zoeterwoude werken toe naar een hoog temperatuur warmtenet met restwarmte uit Rotterdam; de restwarmteleiding WarmtelinQ+.

Gasunie - die de leiding aan zou moeten leggen - wil van de gemeenten weten hoe serieus ze zijn om hier in te investeren. Dat kan volgens wethouder Knape alleen maar door de oprichting van een samenwerkingsverband met de vijf andere gemeenten. De programma-organisatie kost maximaal twee miljoen euro. Voor 1 augustus wordt dan besloten hoe het geld ingezet gaat worden; denk aan pakken van regierol, experts inzetten, voorlopig ontwerp maken.


Extra vergadering

De gemeenteraad is niet zo happig op de manier waarop het voorstel is opgesteld. De partijen voelen er niet heel veel voor om geld uit te geven aan een samenwerkingsverband zonder een concreet plan hoe dat geld besteed gaat worden.

De wethouder probeert wel de zorgen weg te nemen, maar had daar niet genoeg tijd voor.

Er komt een extra vergadering om nog meer debat te voeren. Daarin worden ook moties en amendementen besproken. DURF en KiesKatwijk willen het voorstel aanpassen of van tafel geven. Jaap Haasnoot, KiesKatwijk: ‘Het voorstel is afgebrand, de wethouder gaat gewoon door. Dit kan niet waar zijn.’


Fel debat

Oppositiepartijen waren fel in het debat. ‘We zijn als DURF kritisch op de energietransitie; onduidelijke samenwerking, onjuiste financiële dekking. Dit agendapunt is een combinatie van alles. Het is absurd te noemen dat we een half miljoen euro gaan investeren terwijl er nog geen zicht is op de plannen. Het is onacceptabel.'

Nelly Smits van Fractie Smits begrijpt niet helemaal waar de urgentie vandaan komt. ‘Waarom krijgen we niet eerst commitment van alle zes gemeenten. Dan is er meer duidelijk.'

Hart voor Katwijk: ‘We zijn voor verduurzaming als partijen, maar we hebben nu te weinig informatie om een besluit te nemen.'

Andere partijen sloten zich daar in meer of mindere mate bij aan.


Veel vragen

Ook de coalitiepartijen hebben nog veel vragen. De SGP vroeg aan de eigen wethouder om meer duidelijkheid over waar het geld naartoe gaat. Coalitiegenoot CDA merkte op de ook de griffie een opmerking gemaakt heeft over de dekking. De partij zelf is kritisch over de kaders. ‘Die zijn niet voldoende concreet.' ChristenUnie: ‘Het zijn erg algemene kaders waarin het college mandaat neemt.'