Zo moet de nieuwe situatie van het Integraal Kindcentrum en het woonzorcomplex er uit gaan zien. | Foto: pr
Zo moet de nieuwe situatie van het Integraal Kindcentrum en het woonzorcomplex er uit gaan zien. | Foto: pr Foto: pr

Woonzorgcomplex voor iedereen

Morgenster kan op voldoende                steun rekenen in gemeenteraad

Stichting De Morgenster kan een woonzorgcomplex gaan bouwen aan de Van Lierestraat in de Hoornes. Tenminste, als de politieke partijen zich aan hun standpunten houden die ze vorige week donderdag hebben ingenomen. Een amendement voor een openbare aanbesteding gaat het bij de komende raadsvergadering niet redden.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Het woonzorgcomplex van negen verdiepingen van de reformatorische stichting De Morgenster maakt onderdeel uit van de herontwikkeling van de scholen Windvang/De Krulder tot een integraal kindcentrum aan de Van Lierestraat in de wijk Hoornes.

De herontwikkeling van de scholen levert voor de gemeenteraad geen problemen op. Anders is dat met het plan voor een woonzorgcomplex.

DURF, GemeenteBelangen (GB) en Hart Voor Katwijk (HVK) dienen een amendement in voor een openbare aanbesteding van de leegkomende kavel van de Krulder, waar dat gebouw moet komen.

‘Morgenster richt zich op een specifieke doelgroep. Wij willen dat zo’n woonzorgcomplex beschikbaar is voor een bredere behoefte’, legt Max van Duijn (DURF) uit.

Amy Guijt van GB benadrukt, dat het amendement niet tegen De Morgenster is. ‘Wij zijn niet tegen dat initiatief, maar wij zien liever een zorgcomplex waar alle Katwijkers welkom zijn.’


Leon Krijgsman (HVK) is uitgesprokener in zijn mening. Hij verwijt de ‘christelijke coalitie’ en met name de SGP het project ‘te claimen’. ‘Met een dikke, vette reformatorische stempel. Naastenliefde, maar alleen voor de eigen doelgroep.’

In de oordeelsvormende sessie van vorige week donderdag geeft alleen VVD Katwijk direct steun aan het amendement.


Voor iedereen

De indieners van het amendement vrezen dat het woonzorgcomplex alleen bestemd is voor een bepaalde doelgroep. Op zich niet vreemd, want De Morgenster is een reformatorische stichting.

De zorg in het nieuwe complex wordt uitgevoerd door de Lelie Zorggroep. Bestuurder H.J. van den Berg schrijft in een brief van 28 april aan de gemeente, dat er geen criterium geldt ten aanzien van een eventueel kerklidmaatschap. Toegankelijk voor iedereen.

Wel moeten bewoners de huisregels respecteren en zich daaraan conformeren door een woonzorgovereenkomst te ondertekenen.



Bewoners moeten wel huisregels respecteren


Lisette van der Maden-van Beelen van het CDA verwijst naar die brief. ‘Daarin wordt nadrukkelijk benadrukt dat iedereen welkom is.’

ChristenUnie (CU) en SGP wijzen het amendement eveneens af. ‘Het plan voorziet in een behoefte en er komt ook veertig procent sociale huur. En Leliezorggroep en Morgenster sluiten niemand uit’, stelt Geesje Haasnoot-de Mooij (CU).


Volgens Wim van Duijn van de SGP voldoet het initiatief van De Morgenster aan het gemeentelijk beleid. ‘Ik heb nu het gevoel dat met inclusiviteit bepaalde doelgroepen worden uitgesloten.’ Van Duijn vindt dat een gemeenteraad er is om ‘verschillende kleuren te bedienen’. ‘Daar heeft iedereen voordeel van. En wie wil nu niet leven in een eigen levenssfeer?’


Nadelige gevolgen

De indieners van het amendement hoeven evenmin op steun van de PvdA te rekenen. Matthijs van Tuijl vreest, dat als er nu gekozen wordt voor een openbare aanbesteding dat nadelige gevolgen heeft voor toekomstige initiatieven vanuit de samenleving. ‘Je wilt als gemeente ook de regie houden.’

Wel wil hij, net als andere partijen, weten of er geen andere initiatieven zijn.


Geen drempels

KiesKatwijk heeft een eigen amendement. ‘Wij willen een open instelling en niet voor een select gezelschap’, zegt Jaap Haasnoot. ‘Wij willen geen drempels opwerpen voor de (toekomstige) gebruikers in de zin van ras, kleur, afkomst of geloofsovertuiging.’

Nelly Smits van Fractie Smits ziet helemaal niets in een woonzorgcomplex. Zij wil die kavel groen maken.

Ook Carin Tawfik van D66 vraagt aandacht voor recreatie en groen in die wijk. Wat de openbare aanbesteding betreft, stelt zij, dat dan inderdaad een bredere doelgroep kan worden aangetrokken.


Geen andere plannen

Wethouder Jacco Knape meldt, dat er bij hem geen andere plannen voor die kavel bekend zijn. ‘En het is al heel lang bekend wat we daar op die plek willen.’ Wel gaat hij ‘in de organisatie navraag naar doen’.

De wethouder onderschrijft, dat er ‘geen uitsluiting op basis van religie’ mag zijn.


Ook wijst Knape op de plannen van De Morgenster om voor de wijk iets te willen doen. ‘Wij willen een huiskamer voor die wijk zijn. En het voldoet aan de vraag naar seniorenhuisvesting, ruimte voor echtparen om bij elkaar te blijven, herstelzorg en intensieve zorg.’


Later deze maand neemt de gemeenteraad een definitief besluit. Maar de steun van in ieder geval CDA, CU en SGP (17 stemmen van de 33) is voldoende om het plan van De Morgenster door te laten gaan.

___________________________


Flinke file na aanrijding Hoorneslaan

Op de kruising Hoorneslaan met de Biltlaan zijn vorige week vrijdagmorgen rond 11.30 uur een busje en een personenauto op elkaar gebotst. Het busje wilde keren, daarbij ging het mis.


Door de aanrijding ontstond een flinke verkeerschaos, vooral op de rijbaan van Katwijk Zee richting ‘t Heen.


Een ambulance - die onderweg was naar een spoedmelding aan de Boshuysenstraat - is even gestopt om te kijken of er niet direct medische hulp nodig was.

Daarna is de ambulance naar de andere melding gereden. Een verpleegkundige van de ambulancedienst is daarna ter plaatse gekomen.


De politie heeft het verkeer geregeld en het ongeval afgehandeld.