Mgr. Bekkers vlak voor zijn overlijden. | Foto: pr
Mgr. Bekkers vlak voor zijn overlijden. | Foto: pr Foto: pr

Mgr. Bekkersstraat


Namen duiden verleden

Straatnamen vertellen vaak iets over het verleden. Het gaat daarbij om historische namen die bepaalde buurten en of streken aangeven, of de naam van een persoon die in het verleden belangrijk was.


Door Aad van Duijn

Vlakbij de Rooms-katholieke basisschool De Horizon en de in 1911 gebouwde Johannes de Doperkerk, loopt de Mgr. Bekkersstraat. De naam van de bisschop ligt ook besloten in deze basisschool, die midden negentiger jaren voortkwam uit een fusie van de al eerder terplekke gehuisveste Jozefschool en de in de wijk Hoornes, aan de Van Lierelaan, gevestigde Mgr. Bekkersschool.

De in 1908 in Brabant geboren boerenzoon was enige tijd hulpbisschop van ’s-Hertogenbosch en vanaf juni 1960 tot zijn overlijden in 1966 aldaar bisschop. Landelijke bekendheid kreeg de populaire bisschop begin zestiger jaren met de opvatting dat de kerk niet een te strenge moraal moest voorschrijven. Dat gold in zijn ogen ook voor de geboorteregeling, waarbij hij vond dat dit een eigen oordeel van de gelovigen moest zijn. Doordat monseigneur Bekkers de opkomst van de TV goed wist te benutten, kregen zijn standpunten landelijke bekendheid.


Bijzonder huis

De Mgr. Bekkersstraat telt zevenendertig huizen. Alhoewel het oudste huis stamt uit 1957 werden de meeste huizen gebouwd in het tijdvak vanaf 1970, met als laatste bebouwing één uit 2005. Het grootste huis in de straat is ruim 1000 vierkante meter. Dat is in vergelijking tot woningen in andere straten groot. Vooral ook vergeleken met het kleinste huis in deze straat dat een oppervlakte van 62 m2 telt. Kenmerkend tevens voor het gebied is de huisvesting van stichting De Steenrots: Verschillende woonvormen van begeleid wonen met de mogelijkheid van bewoners om door te groeien naar andere passende vormen van begeleiding.

Mgr. Bekkersstraat met zicht op basisschool De Horizon en RK Kerk. | Foto: Aad van Duijn