Bij Berchtesgaden in de berm. | Foto: pr
Bij Berchtesgaden in de berm. | Foto: pr Foto: pr

Miniatuurtje

Foto's roepen herinneringen en andere beelden op. Kleine gebeurtenissen, vergeten ontmoetingen.         Adri van Beelen beschrijft ze in miniatuurvorm.

The Sound of Music

Het is augustus 1964. Kees en Truus van Beelen, Lou Bogaards en Jan Kuijt zijn met de Opel Kadett, kenteken MF-16-55, op weg naar Oostenrijk. Geen van de drie mannen kan autorijden. Truus wel. Bij Berchtesgaden stuurt ze de auto de berm in. ‘Zullen we hier maar even koffiezetten?’ Lou pakt het gastankje en gaat water koken. Kees rolt een sjekkie en Jan neemt een pruimpje tabak. Truus maakt de foto. Nog geen twintig jaar eerder was dit allemaal Nazi-gebied, maar de banden met de oosterburen zijn sinds de capitulatie weer aardig aangetrokken. Als ze koffiedrinken praten ze over Katwijk, waar ze vandaan komen. Truus en Kees wonen op de Voorstraat, Lou Bogaards op de Lijdweg en Jan Kuijt op de hoek van ‘t Kanael, beneden bij het ouwe politiebureau. Hij is nooit verder geweest dan Leiden. Maar nu ziet hij met eigen ogen het Zwarte Woud, de Alpen, de Grossglockner. Ze rijden langs de bijna weggewerkte oorlogspuinhopen van de Duitse steden en de nieuwbouw. Het Wirtschaftswunder in volle gang. ‘Willen jullie er een Katteks knipje bij?’ vraagt Truus. Ze pakt de koek al uit de kofferbak.

‘Daar gaat nog een hoop in, in zo’n kofferbak,’ zegt Jan Kuijt. Hij wijst ernaar. Niet alleen naar de knip maar ook naar de twee litertjes jenever aan de zijkant van de koffers.

De volgende dag rijden ze door Mozartstad Salzburg langs de rivier de Salzach, waar op dat moment de laatste hand wordt gelegd aan de opnames van The Sound of Music. Een jaar later zullen de filmkinderen van Von Trapp in alle biscopen van de wereld zingen.

‘Ik vind het nou toch zo aardig dat ik met jullie mee mag op vakantie naar Oostenrijk,’ zegt Jan Kuijt. ‘Ik ken er geweun iet over uit.’

Aan de oever van de Salzach strijken ze neer voor alweer een heerlijk bakje. Met Sachertorte erbij, dikke stukken chocoladecake, gevuld met abrikozenmarmelade en bedekt met een dikke laag chocoladeglazuur.

‘Volgende week ben we weer in Kattek, niettan?’ zegt Jan met zijn mond vol. De anderen knikken.

‘Maar nou nog effe niet hoor, Jan’ antwoordt Truus. ‘Nou hebben we nog vakantie.’


266 avondklokboetes                in Katwijk uitgedeeld

Er zijn in Katwijk 266 boetes uitgedeeld voor overtreding van de avondklok. Dat blijkt uit gepubliceerde politiecijfers. Die avondklok ging in op 23 januari van dit jaar en verviel op 28 april om 04.30 uur vervalt de avondklok in Nederland.

De avondklok was een van de maatregelen in de bestrijding tegen het coronavirus en werd voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog in Nederland ingevoerd.

De eerste maanden moest iedereen vanaf 21.00 uur ’s avonds binnenblijven.

Eind maart, bij het ingaan van de zomertijd, gold de avondklok vanaf 22.00 uur. Alleen met een geldige reden mochten mensen nog de straat op, bijvoorbeeld vanwege een noodgeval, vanwege werk of om de hond uit te laten.

In de ruim drie maanden dat de avondklok van kracht was, schreef de politie landelijk meer dan 95 duizend boetes uit voor het overtreden daarvan.

Landelijk meer dan 95 duizend boetes

Op Urk en in Groningen werden relatief de meeste overtreders gesnapt. In Noordwijk werden 126 boetes uitgedeeld, in Teylingen 83, in Leiden 960 en in Oegstgeest 34.

De boete voor het overtreden van de avondklok bedroeg 95 euro.