DURF: Geen voorrang reformatorische zorgorganisatie

Ingezonden n DURF


Op 22 april werd een tweede informatieve sessie over de nieuwbouw bij de Windvang en de Krulder gehouden. Bewoners en andere betrokken hebben hun mening gegeven, wat de gemeenteraad een idee geeft hoe er over het bepaald plan wordt gedacht. Naast de terechte punten over parkeren en groen werd tijdens de eerste sessie op 8 april ook meermaals het zorgcomplex genoemd. Naast zorgen over de hoogte (aantal verdiepingen) klonk er ook kritiek op het feit dat reformatorische stichting de Morgenster in de plannen dit complex mag ontwikkelen.


Iedere instelling moet kans krijgen


Als DURF vinden wij dat iedere instelling een kans moet krijgen om in aanmerking te komen. Niet al aan de voorkant een bepaalde doelgroep – gereformeerden – je zegen geven als gemeente. Er zijn immers ook veel Katwijkers die bijvoorbeeld katholiek of niet-gelovig zijn. Bovendien wordt die groep steeds groter, iets waar we met het oog op de toekomst naar moeten kijken.


Het liefst ziet DURF dat er een zogenoemde tender (openbare aanbesteding) wordt gehouden. Iedereen krijgt dan een kans een voorstel in te dienen, en uiteindelijk wordt het dan de beste partij. Het is goed mogelijk dat er andere indieners zijn met betere plannen. Het zou zonde zijn als we die eventuele kansen zouden laten liggen, want een zorgcomplex zorgt voor meer doorstroming op de woningmarkt en dus voor meer kansen voor woningzoekenden.


DURF is niet tegen reformatorische zorg, maar vindt het wel verkeerd om van tevoren dit al vast te leggen. Houd een openbare aanbesteding en laat de indiener met de beste plannen het zorgcomplex ontwikkelen. Dat is het beste voor alle inwoners van de gemeente Katwijk.


Woningen gasvrij

Vorige week heeft Katwijk de plannen gepresenteerd om voor 2030 5.000 woningen gasvrij te maken. Er wordt voornamelijk gekeken naar de wijken Rijnsoever, Hoornes en Frederiksoord. Ook de Molenwijk, Cleijn Duin en de Koestal komen mogelijk in aanmerking.


DURF vindt dit zeer onverstandig beleid, vanwege de hoge kosten en het beperkte resultaat. Het is ongelofelijk dat de gemeente Katwijk niet lijkt in te zien dat de discussie rond het gasvrij maken van woningen aan het kantelen is en de landelijke overheid hier ook op terug zal komen.


De plannen kosten voor 2050 zo'n 1 à 1,2 miljard euro en dat is zo'n 35 miljoen per jaar. Het zijn hoge maatschappelijke kosten die uiteindelijk door burgers moeten worden betaald.