GB: geen voorrang reformatorische stichting

Ingezonden n GB


Vanavond debatteert de raadscommissie over de herontwikkeling van de Windvang en Krulder en invulling van de vrije kavel. Daarop moet een woonzorgcomplex komen. GemeenteBelangen (GB) wil daarvoor een openbare inschrijving houden, zodat alle geïnteresseerden de kans krijgen een plan in te dienen. Het college stelt echter voor de kavel onderhands te gunnen aan stichting 'De Morgenster'. GB dient daarom een wijzigingsvoorstel in. GB is voorstander van woonzorg met een meer algemene identiteit, zodat een bredere doelgroep bediend wordt. Er is grote vraag naar én tekort aan seniorenhuisvesting met zorg.


Nauwelijks aanbod niet-christelijke woonzorg

Tijdens een eerdere vergadering van de raadscommissie benoemde de voorzitter van ‘De Morgenster' dat verhuizen naar een verzorgingshuis grote impact heeft op ouderen. Weg uit de vertrouwde omgeving naar een tehuis waar alles anders is. Dit kan GB alleen maar onderstrepen. Dit geldt echt niet alleen voor ouderen met een reformatorische identiteit, zoals wordt gesuggereerd. Voor alle ouderen is de impact enorm.

Daarnaast is er in Katwijk nauwelijks aanbod in niet-christelijke woonzorg. Veel organisaties, zoals DSV, Curadomi en stichting ‘De Steenrots' leveren zorg vanuit een christelijke geloofsovertuiging.

GB wil daarom meer woonzorg voorzieningen op algemene grondslag, zodat niemand zich op voorhand uitgesloten voelt. De Morgenster stelt dat iedereen straks welkom is in het woonzorgcomplex, maar er wordt wel verlangd dat men zich schikt naar de reformatorische waarde en huisregels.

Het blijven bouwen van dit soort homogene woonzorg complexen voor één specifieke (christelijke) doelgroep draagt volgens GB niet bij aan de inclusieve samenleving waar de gemeente naar streeft. Onze definitie van inclusiviteit is dat iedereen zich thuis voelt ongeacht geloofsovertuiging, geaardheid of levenswijze. Een woonzorgcomplex met een gemixt aanbod of algemene identiteit past daar beter bij. Maar dan wel als uitkomst van een openbare inschrijving.


Houden van een openbare inschrijving is niet alleen het meest eerlijke proces. Zonder openbare inschrijving weet de gemeente niet of er betere plannen zijn van andere organisaties voor het realiseren van een woonzorgcomplex. Daarbij kan de gemeente voldoende kaders meegeven omtrent betaalbaarheid en soort woningen en oplossingen voor parkeergelegenheid. Zo'n openbare inschrijving kan de gemeente ook een hogere grondwaarde opleveren dan de één op één gunning. Ook ‘De Morgenster' kan gewoon plannen indienen. Wanneer zij de best passende oplossing biedt voor woonzorg wordt de kavel aan hen verkocht. Maar eerst wil GB in openbaarheid verschillende initiatieven tegen elkaar afwegen voordat de locatie definitief wordt verkocht.