Politiek dringt aan op openbare aanbesteding woonzorgcomplex op plek De Krulder in Hoornes

Verschillende politieke partijen willen dat het stuk grond, waar nu nog basisschool De Krulder staat in de Van Lierestraat in de wijk Hoornes, openbaar wordt aanbesteed voor een woonzorgcomplex. En niet, zoals het college van burgemeester en wethouders voorstelt, dat stuk grond onderhands gunnen aan stichting De Morgenster die daar een woonzorgcomplex met reformatorische grondslag wil bouwen.


Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Voor de tweede keer hield de gemeenteraad een informatieve sessie over het nieuw te ontwikkelen Integraal Kind Centrum, de herontwikkeling van de scholen De Windvang en De Krulder in de Van Lierestraat en de bouw van een woonzorgcomplex van negen bouwlagen met zestig appartementen voor de reformatorische stichting De Morgenster.

In de eerste sessie eerder deze maand was er niet genoeg tijd om alle insprekers aan het woord te laten. Waren het toen vooral de tegenstanders die van zich lieten horen, vorige week donderdag deden de voorstanders hun zegje.


Jarenlange droom

Niek van Duijvenbode, oprichter en voorzitter van Stichting De Morgenster, wijst op de grote belangstelling in Katwijk voor ‘een tehuis voor identiteit gebonden Katwijkers’. Tijdens een bijeenkomst over dat plan, meldden 248 mensen ‘binnen nu of korte termijn gebruik te willen maken van zo’n tehuis’.

Van Duijvenbode hoopt, dat zijn jarenlange droom (sinds 2012) nu eindelijk uitkomt met hulp van Curadomi, onderdeel van de Leliezorggroep en Estea Zorg.

Bestuurder Hendrik Jan van den Berg van de Leliezorggroep stelt, dat Katwijk een groot tekort kent in de woningvoorraad. ‘Dit initiatief draagt hieraan bij en bevordert tevens de interne doorstroming op de lokale woningmarkt.’


De politiek mag in een informatieve sessie nog geen oordeel vellen, maar verschillende partijen maakten wel duidelijk wat voor hen belangrijk is. Zoals de aanbesteding van het stuk grond waar het woonzorgcomplex is gepland.


Het college stelt voor die grond aan De Morgenster te gunnen. Maar verschillende partijen zetten daar vraagtekens bij, omdat zij vinden dat het woonzorgcomplex voor iedereen beschikbaar moet zijn en niet alleen voor religieuze ouderen.

Van den Berg deed een dringend beroep op de raad ‘om niet over te gaan tot een openbare aanbesteding, maar u rechtstreeks uit te spreken over de maatschappelijke betekenis, meerwaarde en noodzaak van deze voorziening’.

Het oordeelsvormende debat over de herontwikkeling en het zorgcomplex staat vanavond op de raadsagenda.


GemeenteBelangen (GB), DURF en Hart Voor Katwijk (HVK) geven elders in deze krant aan voor openbare aanbesteding te zijn.

‘HVK vindt dat ouderenzorg in een dergelijk complex, zonder enige religieuze kleur moet worden georganiseerd.’

‘Als DURF vinden wij dat iedere instelling een kans moet krijgen om in aanmerking te komen.'

‘GB wil een openbare inschrijving houden, zodat alle geïnteresseerden de kans krijgen een plan in te dienen.'