KP-cursief

Geen ja en geen nee

Dat de politiek graag gebruik maakt van wollig taalgebruik, mag als bekend worden beschouwd. Maar zorginstellingen kunnen er ook wat van, zo werd mij vorige week donderdag duidelijk bij het beluisteren van een raadscommissie, waarin onder meer gesproken werd over een negen bouwlagen tellend woonzorgcomplex dat zo’n beetje op de huidige plek van openbare basisschool De Krulder in de Hoornes moet komen.


Dat woonzorgcomplex is een idee van de reformatorische stichting De Morgenster. Die is al jaren op zoek naar een geschikt plek voor ‘een tehuis in Katwijk voor de identiteit gebonden Katwijkers’, zoals de voorzitter van De Morgenster aangaf.
‘Een tehuis van Geloof, Hoop en Liefde. Maar de Christelijke Barmhartigheid, leert ons dat het meeste van deze is De Liefde.’

Het college wil graag meewerken en wil een kavel in de Hoornes beschikbaar stellen, op de plek van de herontwikkeling van de scholen De Krulder en De Windvang. Uiteraard moet daar wel voor betaald worden.

De politiek had wat vragen over dat hele plan. Belangrijkste vraag: is het woonzorgcomplex op reformatorische grondslag alleen bedoeld voor ouderen met een reformatorische grondslag?

Die vraag lijkt mij heel simpel.

Het eerlijke antwoord op die vraag is natuurlijk een volmondig ‘ja’. Want waarom wil je anders een woonzorgcomplex op reformatorische grondslag starten?

Maar geen van de insprekers was in staat om gewoon ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen.

Er kwamen wollige antwoorden om maar geen ‘ja’ of ‘nee’ te hoeven zeggen. Na wat aandringen klonk het dan wel: het is voor iedereen. Om na nog meer wollige woorden met de volgende zinsnede te komen: er zijn natuurlijk wel regels. Wat die regels precies zijn, werd vervolgens wederom vaag omschreven.

Het komt er volgens mij op neer, dat bewoners zich aan de reformatorische regels moeten houden.

Een inspreker wilde van de voorzitter van De Morgenster weten, of het klopt dat bewoners lid moeten zijn van bepaalde kerkgemeenschappen. Ook daar kwam geen duidelijk ‘ja’ of ‘nee op. Zelfs niet na aandringen van de voorzitter van de raadscommissie.

Een zorgbestuurder zei, dat men aan de voordeur niet gaat kijken naar religieuze achtergrond. ‘Dat is toch zo?’, deed hij de voorzet aan de voorzitter van De Morgenster. Maar die dacht daar toch wat anders over. Hij hield een betoog over een tehuis voor zeelieden waar bouwvakkers misschien toch welkom zouden kunnen zijn, maar dat ze dan niet kunnen praten met de zeelieden. Die moeten dan maar hun eigen bouwvakkerstehuis oprichten, zeg maar.

Tja, ergens heeft hij een punt. Het beste voorbeeld daarvan zijn natuurlijk de politieke partijen zelf. Die zeggen ook, dat iedereen welkom is, mits hij/zij de regels van die partij onderschrijft.

De vraag: is het woonzorgcomplex op reformatorische grondslag alleen bedoeld voor ouderen met een reformatorische grondslag, is eigenlijk een beetje domme vraag.


Vanavond oordeelt de raad over het plan. Van mij mag De Morgenster met liefde daar bouwen. Ook al ben ik daar uiteindelijk niet welkom, omdat ik geen reformatorische achtergrond heb. Maar liefde voor mijn medemens heb ik wel.


criticaster@katwijkschepost.nl