Loco-burgemeester Van Helden: ‘Het is en blijft belangrijk ons aan de maatregelen te houden.’ | Foto: Marc Wonnink
Loco-burgemeester Van Helden: ‘Het is en blijft belangrijk ons aan de maatregelen te houden.’ | Foto: Marc Wonnink Foto: Marc Wonnink

Kransleggingen door collegeleden

Dodenherdenking ook dit jaar weer aangepast

De Nationale Herdenking is jaarlijks op 4 mei. Dan herdenkt Nederland iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog is omgekomen of vermoord, of is omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog. Herdenken gebeurt niet alleen bij het Nationaal Monument op de Dam, maar in elke gemeente; ook in Katwijk. Omdat de coronaperiode nog niet achter ons ligt, wordt ook dit jaar de herdenking in Katwijk op aangepaste wijze.


De herdenkingsbijeenkomst met koor en gastspreker in de Dorpskerk gaat niet door. Verenigingen, organisaties en publiek kunnen niet aanwezig zijn bij de kranslegging bij de oorlogsmonumenten. Burgemeester Cornelis Visser legt uit naam van alle inwoners een krans op de Erebegraafplaats in Valkenburg. De wethouders doen dit in Katwijk en Rijnsburg. RTV-Katwijk doet live verslag van de kransleggingen.

Ook dit jaar herdenken we vanuit huis de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Nationale Herdenking wordt om 19.58 uur het Taptoe signaal geblazen, de muziek die de 2 minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Om 20.00 uur staat Nederland stil bij de oorlogsslachtoffers. Na de twee minuten stilte klinkt om 20.02 uur het Wilhelmus.

Op dinsdag 4 mei staat het een ieder vrij om in de loop van de avond, na 20.15 uur, op eigen gelegenheid bloemen te leggen bij de monumenten. Dat kan ook nog op woensdag 5 mei. Houd daarbij wel de regels in acht: kom niet in een groep en houd altijd op 1,5 meter afstand van elkaar.


Burgemeester Visser legt ook een krans bij het Militair Oorlogsmonument Haagsche Schouwweg, Leiden. Daar worden de 51 jonge militairen herdacht, die bij de slag om de Residentie (bij onder andere het Haagsche Schouw) zijn gesneuveld bij de inval van de Duitsers op 10 mei 1940.




‘Katwijk is klaar                         voor versoepelingen’

Katwijk is klaar voor de aanstaande versoepelingen. Dat zei loco-burgemeester Adger van Helden tegen RTV Katwijk afgelopen vrijdag in de wekelijkse update (zie foto boven). ‘Toch moeten we ons aan de maatregelen houden om het coronavirus te verslaan.’


‘We zien in Katwijk deze week een stabilisatie in het aantal besmettingen. Toch zitten we hoog in de regio. De maatregelen worden verreweg door de meeste Katwijkers gevolgd, als je dan besmet raakt is het niet zo dat je er maar op los gefeest hebt. Het gebeurt, maar het is en blijft belangrijk dat we ons aan de regels houden. In de zorg is het druk, die hebben geen meivakantie’, aldus de loco-burgemeester.


Vertrouwen

Gisteren gingen de versoepelingen van de maatregelen in. ‘De ondernemers zijn er al een tijdje klaar voor, er is goed over nagedacht, ook hier in de gemeente. We hebben er vertrouwen in dat het volgens de regels gaat verlopen.’

Zo is sinds gisteren de avondklok opgeheven en mag men thuis twee personen per dag op bezoek hebben.

Het maximaal aantal mensen bij een uitvaart wordt verhoogd naar 100.


Terrassen

De terrassen buiten mogen van 12.00 tot 18.00 uur weer open. Daar zijn wel de nodige voorwaarden aan verbonden.

Het maximaal aantal gasten op een terras is 50. Er zijn vaste zitplaatsen en zelfbediening is niet toegestaan. Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar, dan mogen er meer mensen aan een tafel, op minder dan 1,5 meter afstand.

Bezoekers kunnen binnen betalen, naar het toilet of gebruik maken van de garderobe. Binnen is een mondkapje verplicht.


Winkels

Alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel. Het is nog steeds belangrijk om drukte te vermijden. En ga zo veel mogelijk alleen.

Het dragen van een mondkapje in winkels blijft verplicht.


Meer informatie is te vinden op

www.rijksoverheid.nl