Losse thee bij gft en koffiepads en theezakjes bij het restafaval.| Foto: pr
Losse thee bij gft en koffiepads en theezakjes bij het restafaval.| Foto: pr Foto: pr

Afval, waar laat ik het?

Theezakjes bij het restafval

Chipszakken, zwarte plastic bakjes, broodzakken van papier en plastic. Waar laat ik dat? Is het restafval of moet het in de bak voor plastic of papier? Twijfelt u ook? In deze serie geeft de gemeente om de week een voorbeeld van afval en in welke bak dat afval hoort. Zo wordt afval beter gescheiden. Dat is goed voor het milieu en scheelt de gemeente én uiteindelijk u in de kosten.



Theezakjes en koffiepads

Houd u ook zo van een lekker bakje thee of koffie? Maar wat doe je nu met het theezakje of de koffiepad? Dat verschilt nogal en is afhankelijk van hoe u uw koffie of thee drinkt. Losse koffie of thee hoort bij het gft. Maar koffiepads en theezakjes horen bij het restafval. In de meeste pads en zakjes is namelijk kunststof verwerkt en dat is niet afbreekbaar en mag dus niet bij het gft.


Meer weten over andere grondstoffen en waar het bij hoort?

Kijk op

www.katwijk.nl/afvalabc


Uit eerdere afleveringen van
deze serie:

piepschuim = restafval

pizzadozen = restafval

drinkpakken = pmd

frituurvet = milieustraat

chipszakken = pmd

zwarte plastic bakjes = restafval



Raad unaniem in motie

In Brouwerstraat zo snel                 mogelijk vrachtwagenverbod

De gemeenteraad heeft vorige week donderdag unaniem een motie aangenomen om zo snel mogelijk een vrachtwagenverbod in te voeren in de Brouwerstraat in Rijnsburg. Wethouder Rien Nagtegaal noemde de motie ‘sympathiek maar overbodig’.


Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De verkeerssituatie in de Rijnsburgse Brouwerstraat is al jaren onderwerp van discussie. In het verleden zijn verschillende maatregelen genomen om de snelheid te verminderen, maar het blijft schipperen, met name vanwege het grote aantal vrachtwagens dat dagelijks over de Brouwerstraat rijdt.

Het college van burgemeester en wethouders stelt nu verschillende maatregelen voor. Zo moet er van de Brouwerstraat een gebiedsontsluitingsweg gemaakt worden met een maximale snelheid van 30km per uur. In een gebiedsontsluitingsweg kunnen verkeersinstallaties geplaatst worden.

Waar die komen, wil de gemeente in overleg met de bewoners bepalen. En er moet een vrachtwagenverbod voor doorgaand verkeer komen.


De gemeenteraad stemde vorige week donderdag in met die maatregelen, maar verschillende partijen dienden gezamenlijk een motie in waarin het college wordt verzocht ‘zo snel mogelijk, maar niet later dan september 2021 een pilot voor een vrachtwagenverbod in te stellen voor de Brouwerstraat en Sandtlaan in Rijnsburg’.


Sympathiek

In de motie wordt verder aangegeven, dat die proef los gezien moet worden van de andere voorgestelde maatregelen. ‘Zodat de pilot wellicht eerder gestart kan worden’.

Wethouder Nagtegaal sprak van ‘een mooie en sympathieke motie’. ‘Maar die motie is wat mij betreft overbodig. We willen voort in de Brouwerstraat. Met het raadsbesluit van vanavond gaan we praten met ondernemers en bewoners over onder meer de plaatsing van verkeerslichtinstallaties. Voor de zomer krijgt u een voorstel.’

Ondanks die toezegging stemde de raad unaniem in met de motie. ‘Als een steuntje in de rug’, aldus Geert Diemer van GemeenteBelangen.



Vanavond in de gemeenteraad

Er staan vanavond verschillende raadscommissies op het programma. De vergadering begint om 19.30 uur en duurt naar verwachting tot 23.00 uur. De publieke tribune in het gemeentehuis is gesloten. De vergaderingen zijn live te volgen via katwijk.raadsinformatie.nl en via RTV Katwijk.


Met warmtetransportleiding WarmtelinQ+ komt restwarmte vanuit het Rotterdamse havengebied beschikbaar voor duurzame verwarming van Katwijk.

Het college van burgemeester en wethouders vraagt de raad in te stemmen met de intentie voor het oprichten van een regionaal investeringsfonds met Oegstgeest, Voorschoten, Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude voor WarmtelinQ. En om, vooruitlopend op een mogelijke rijksbijdrage, €474.383 beschikbaar te stellen.

Die commissievergadering start om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur.

Windvang/De Krulder

Van 21.00 tot 23.00 uur geeft de raad haar oordeel over de Herontwikkeling locatie Windvang/De Krulder en omgeving. Daar komt een Integraal Kind Centrum (IKC+) en wordt de openbare ruimte heringericht.

Het college stelt voor op het vrijvallende kavel een door stichting De Morgenster te ontwikkelen woonzorg-complex van 9 bouwlagen toe te staan voor 60 woningen waarvan 8 voor Beschermd Wonen.