De jury van de Koninklijke taartbakwedstrijd: Corien van Starkenburg, Gerard Mostert en Ine Pauuw (v.l.n.r.) | Foto: CvdS
De jury van de Koninklijke taartbakwedstrijd: Corien van Starkenburg, Gerard Mostert en Ine Pauuw (v.l.n.r.) | Foto: CvdS Foto: CvdS

Jurering van 21 taarten leuke maar hele klus

Veel creativiteit en spektakel bij koninklijke taartbakwedstrijd

Het was best even spannend voor Ine Paauw en de organisatie hoeveel thuisbakkers zich voor de koninklijke bakwedstrijd aanmelden. In de laatste week stroomden de meldingen binnen. Afgelopen vrijdagavond was de jurering van maar liefst 21 overheerlijke meesterwerken. De winnaars zijn afgelopen dinsdag in de live uitzending op Koningsdag bekend gemaakt.

Door Carin van der Spijk

De koninklijke taartbakwedstrijd heeft alles te maken met het uitgeven en promotie van het eerste receptenboek van de Rijnsburgse Ine Paauw-van der Plas, deelneemster van Heel Holland Bakt in 2017.

De opdracht voor de koninklijke taartbakwedstrijd was om niet zomaar een taart te maken, maar een spektakelstuk met een koninklijk karakter. Naast vakvrouw Ine, waren de wethouders Corien van Starkenburg en Gerard Mostert uitgenodigd om de heerlijke creaties te jureren.


In de loop van de vrijdag brachten de bakkers op een afgesproken tijd hun koninklijke taart bij Ine thuis. In totaal stonden de 21 taarten, waarvan 11 gemaakt door kinderen, uitgestald op een lange tafel. Zo kon de jurering op afstand en coronaproof hun werk doen.

Elke taart was voorzien van een nummer en een juryformulier. De naam van de bakker was daarop niet vermeld. De jury heeft vooral gelet op de volgende punten: Hoe koninklijk oogt het baksel? Is het baksel gaar? Hoe proeft het baksel? Hoe creatief is het baksen en hoeveel ‘spektakel’ punten verdient dit baksel?

'Waar moet ik beginnen?'

'Zo hé, wat is dit mooi om te zien. Ik vind het nu al leuk en heb spijt dat ik gegeten heb’, liet Corien van Starkenburg aan het begin van de jurering weten. Ook Gerard Mostert stond even beduusd te kijken: ‘Waar en hoe moet je beginnen?’, vroeg hij zich hardop af. Daar had Ine wel wat tips voor: ‘Het is echt belangrijk dat de bakkers zich aan de opdracht hebben gehouden. En een andere heel belangrijk punt is: de taarten moeten gaar zijn’. Ine wijst naar een van de creaties op tafel: ‘Kijk naar deze details op de taart. Hier staat Koningsdag, compleet met kroon en oranje sjerp’.


Verschillende taarten hadden van de bakkers ook een naam gekregen, zoals ‘Maxima’s muiltje, Koninklijke bloemenzee, Vorstelijke rabarbertaart. Bij de glutenvrije sinaasappelslof gaf Ine als tip ‘proef ik ook sinaasappel’. En bij de taart gedecoreerd met vruchten: ‘Ik ben echt benieuwd of deze vruchten ook in de cake van de taart zijn verwerkt’. Daarbij let Ine ook op techniek. ‘Ik weet hoe moeilijk het is om met gesmolten chocolade letters te spuiten. Dat is een vak apart. Is de bakker consistent gebleven?’

Voor het proeven had Ine van elke taart een stukje op een glazen bordje gelegd. Met een eigen vorkje proefden de juryleden de taarten. ‘Druk het tegen je gehemelte, en denk na wat je proeft’, gaf Ine als tip mee.


Na ruim twee uur waren de cijfers gegeven en kon het tellen beginnen. Wie had er gewonnen? De meeste punten waren door de juryleden aan dezelfde taarten gegeven. Na afloop liet Van Starkenburg weten veel geleerd te hebben op het proeven en bakken van taarten. ‘Ik vind het heel bijzonder wat een kwaliteit, liefde en tijd mensen hierin steken. En wat een verrassende smaaksensaties heb ik geproefd’. Ook Mostert heeft veel geleerd als het om proeven gaat. ‘Ik heb vooral ook nagedacht vind ik dit lekker of niet… Maar een volgende keer als ik een gebakje eet, ga ik er heel anders van genieten’.


Winnaars

Bij de volwassenen ging de eerste prijs naar: Caroline Varkevisser-van der Zwart uit Katwijk. Zij maakte de taart Koninklijke Bloemenzee, een chocolade vanillecake met botercrème, bekleed met marsepein en bloemen van fondant. De tweede prijs was voor de taart Charlotte, gemaakt door: Willie en Anja van Zuijlen uit Katwijk.


Bij de kinderen ging de eerst prijs naar Lisa Heemskerk uit Rijnsburg, 13 jaar. Zij had een heerlijke biscuit met suisse room en lemon curd, gedecoreerd met verse frambozen gemaakt. Phoebe en Phéra Zwanenburg uit Katwijk, 6 en 9 jaar, hadden samen een prachtige taart gemaakt.

De jury vond dat de 14-jarige Joan de Mooij uit Rijnsburg de meest koninklijke taart had gemaakt: een taart met eetbare gouden kroon, waarbij de kleuren rood, wit blauw de taart extra feestelijk maakte.

José van Duijn uit Katwijk had met haar creatie voor het meeste spektakel gezorgd. De taart bestond uit twee verdiepingen, en de anjer, goud en oranje kleurnuances waren prachting. Daarbij was de taart ook heel smaakvol.


De prijswinnaars werden beloond met een gesigneerd boek ‘bakken met INE’; een bakworkshop voor twee; INE’s Goodiebox voor twee.

Een dag na de jurering zijn de taarten zaterdag overhandigd aan Co Viele van de Voorraadkast uit Katwijk. Deze organisatie helpt gezinnen die buiten de boot vallen en door de Voorraadkast weer op weg worden geholpen.