Koningsspelen op de Groen van Prinstererschool. | Foto: Gieny Westra
Koningsspelen op de Groen van Prinstererschool. | Foto: Gieny Westra Foto: Gieny Westra

Koningsspelen: leuk én gezond

De Koningsspelen waren vorige week vrijdagmorgen – ondanks aanpassingen vanwege de coronapandemie – een groot succes. Bijna alle scholen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg deden mee. ‘Gelukkig kon het wel weer, 27 scholen doen mee. Ze hebben kans gezien om toch wat leuks te organiseren’, aldus wethouder Adger van Helden, die op bezoek was bij basisschool De Krulder in de wijk Hoornes. ‘Welzijnskwartier heeft veel partijen verbonden. Er worden 17 workshops aangeboden, zoals hier op de Krulder door de vereniging Osaka.’ De wethouder beaamt dat bewegen voor de kinderen essentieel is. ‘Bewegen is belangrijk, we hebben in Katwijk overgewicht. Bewegen is superleuk, kinderen hebben het echt naar hun zin. Ik vind het nog steeds een fantastisch idee dat de verjaardag van de koning op deze manier wordt gevierd op de scholen.’ | Foto: Gieny Westra




HVK: ‘Nieuw woon/zorg-complex openbaar aanbesteden'

Ingezonden n HVK


Op de hoek van de Van Lierestraat naast het nieuw te ontwikkelen Integraal Kind Centrum (IKC) en de nieuwbouw van 'de Windvang' en 'de Krulder' staat een groot nieuw woon- en zorgcomplex op de bouwtekening van wethouder Knape. Gezien het grote tekort daaraan, is het uiteraard een mooi initiatief. Echter, het college heeft achter de schermen al verregaande afspraken met stichting 'de Morgenster' om hen dit complex te gunnen.


Absoluut verbazingwekkend volgens Hart Voor Katwijk (HVK). Niet in de eerste plaats omdat deze stichting een groep is zonder enige zorgactiviteiten, laat staan dat ze daar ervaring mee hebben. Andere partijen (Curadomie en Estea) zouden dan de zorg en verhuur voor hun rekening nemen. Maar het meest in het oog springende is dat het een stichting op reformatorische gronden is, die voor eigen leden van diverse kerken een wooncomplex wil creëren voor tijdens hun 'laatste avond van het leven'. Tijdens de tweede informatieve commissievergadering bleek duidelijk dat er een bijna vanzelfsprekendheid bij de stichting en zorgpartijen heerste dat het een gelopen race was.


‘Tussen de regels door merkte ik vooral steeds dat de Morgenster wel zégt er ook voor mensen met een ‘andere identiteit’ te gaan zijn maar tegelijkertijd maakte de sfeer waarin en hoe dit verwoord werd duidelijk dat het eigenlijk onwenselijk is’, aldus Leon Krijgsman die namens HVK woordvoerder was. ‘Ze profileerden zich alsof ze op deze locatie het alleenrecht op zorg en wonen zouden hebben. Vragen werden beantwoord met een relaas waarom reformatorische zorg niet goed zou zijn. De voorzitter moest een aantal keer ingrijpen.’

Hart Voor Katwijk vindt dat ouderenzorg in een dergelijk complex, zonder enige religieuze kleur moet worden georganiseerd. In Katwijk is er momenteel zelfs helemaal geen ouderenzorg zonder Christelijke identiteit.

HVK kan niet anders dan er voor pleiten dat het complex niet op deze manier onderhands vergund wordt. Een openbare aanbesteding, via een tender, is wat ons betreft in dit geval de beste optie; keuze uit verschillende partijen en de regie bij de gemeente.


Het raadsbesluit is sowieso bijzonder. ‘We moeten besluiten over nieuwbouw van scholen, inclusief een IKC en tegelijkertijd over de bebouwing van het vrijkomende perceel daarnaast. Twee totaal verschillende zaken. Uiteraard is nieuwbouw en komst van de zorgelementen noodzakelijk. Maar die nieuwe flat van 9 bouwlagen hoog? Het zou mooier zijn geweest wanneer we daar in een apart besluit over gesproken hadden kunnen hebben.’



Nog tot 30 april in te vullen

Enquête over afvalinzameling

Wilt u een extra afvalcontainer voor plastic, metaal en drinkpakken (pmd) of een extra afvalcontainer voor papier? Die keuze kunt u nog tot 30 april aangeven bij de gemeente Katwijk via www.katwijk.nl/afvalvragen


Om de kosten voor afvalverwerking beheersbaar te houden, moet het afval beter gesorteerd worden. De gemeente voert daarom in 2023 diftar in. Diftar betekent: gedifferentieerde tarieven. Dat wil zeggen, dat huishoudens per jaar een vast standaardbedrag betalen voor afval en een bedrag dat kan verschillen, afhankelijk van hoe vaak de grijze restafvalcontainer aan de straat wordt gezet of wegbrengt naar de ondergrondse container.


Wie goed sorteert, heeft minder afval in de restafvalcontainer waardoor die minder vaak geleegd hoeft te worden. Zo betalen de mensen die goed sorteren minder dan mensen die minder goed sorteren. Om inwoners te helpen met sorteren, krijgt ieder huishouden (laagbouw) verplicht een extra container aan huis: papier of een pmd-container.

Die keuze wordt per dorp of wijk gemaakt. Die extra container wordt waarschijnlijk halverwege 2022 afgeleverd.


Situatie per wijk

De situaties zijn per wijk al verschillend en dat blijft zo. In Rijnsburg, ’t Duyfrak en andere nieuwbouwwijken wordt restafval en gft via ondergronds containers ingezameld. Deze inwoners krijgen verplicht 1 container aan huis; pmd of papier. Daarnaast mogen zij kiezen om ook een gft-container aan huis te nemen. De huishoudens die nu al een restafval- en gft-container hebben, krijgen er ook verplicht een extra container bij voor papier of pmd.


Alle huishoudens met een hoogbouwwoning gaan hun afval via ondergrondse containers inzamelen. Voor een groot deel is dat al zo.

Sommige gebouwen hadden nog inpandige containers. Die worden dus allemaal vervangen.