Rozemarijn Timmer. | Foto: pr
Rozemarijn Timmer. | Foto: pr Foto: pr



Gemeente wijst eerste buurten aan voor warmtetransitie

De gemeente Katwijk heeft zeven wijken aangewezen die de komende jaren als eerste van het gas af zouden kunnen. Voor 2030 moeten vijfduizend woningen in de gemeente van het gas zijn afgesloten en verwarmd worden met duurzame alternatieven. Dat staat in de gemeentelijke warmtevisie.

Door: Marc Wonnink.

Wethouder Jacco Knape is verantwoordelijk voor de komende energietransitie. 'We moeten op een andere manier omgaan met warmtebronnen. Voor mij is een belangrijke motivatie de CO2-uitstoot te verminderen en de aarde te bewaren voor de toekomstige generatie.'

Nationaal is afgesproken om tot 2030 1,5 miljoen huizen te verduurzamen. In Katwijk vertaalt zich dat naar vijfduizend woningen.

1 tot 1,2 miljard euro

De kosten voor de hele warmtetransitie zijn alleen globaal in te schatten en bedragen voor heel Katwijk ongeveer 1 tot 1,2 miljard euro. Dit zijn alle investeringen die tot 2050 door inwoners, bedrijven en energie- en netwerkbedrijven moeten worden gemaakt.

Concreter heeft Katwijk miljoenen nodig van het Rijk om überhaupt te beginnen aan het verduurzamen van wijken. Voor Katwijk zou dit betekenen een uitkering van ruim 1 miljoen in 2022 oplopend naar ruim 1,5 miljoen in 2024 voor alleen de warmtetransitie.

De wethouder verzekert dat het voor iedereen betaalbaar moet zijn. 'Als de miljoenen niet komen, gaan we het niet doen.' In het document staat: 'De lokale warmtetransitie is betaalbaar, duurzaam, betrouwbaar en toekomstbestendig' En verder: 'Een groot deel van de bewoners heeft niet het geld op de plank liggen om grote investeringen te doen in hun woning. Er moet worden nagedacht hoe de transitie betaalbaar kan worden gemaakt voor iedereen. Dit vraagt om besluitvorming en ondersteuning op nationaal niveau.' Op nationaal niveau moeten miljarden loskomen om gemeenten te ondersteunen de plannen uit te voeren. Overigens is ook dat natuurlijk belastinggeld. Knape: 'We moeten er eerlijk over zijn, het kan niet gratis'.

Zeven wijken

De gemeente heeft in de Warmtevisie zeven wijken aangewezen die op dit moment het meest kansrijk zijn om van het aardgas af te gaan. Op de warmtevisie kan nu iedereen commentaar geven, voordat de gemeenteraad in het najaar over het document beslist. Daarna wordt de buurt intensief betrokken bij de weg naar een gasvrije toekomst.

Overigens kan nu nog niemand gedwongen worden de gaskraan dicht te laten draaien, dat is per wet niet geregeld. 'Er is ook nog nader onderzoek nodig, dat gaan we samen doen met bewoners, woningcorporaties, Liander etc. We gaan ook kijken naar welke initiatieven er al zijn en wat het draagvlak is. Pas als we verder zijn, gaan we definitief beslissen.'

All-electric

Wanneer een woning minimaal energielabel B heeft is het volgens de gemeente zeer gunstig om over te stappen op een all-electric warmtepomp. Maar, als de gehele gebouwde omgeving overschakelt op een all-electric warmtepomp, leidt dat tot bijna een verdubbeling van de elektriciteitsvraag ten opzichte van nu. Daarom is het beter om zoveel mogelijk in te zetten op warmtenetten en all-electric vooral toe te passen als een collectief warmtenet geen reële mogelijkheid is.

Dat is het geval in Rijnsoever-Noord in Katwijk Noord; ’t Duyfrak in Valkenburg; Zuid-West en Zeehospitium in Katwijk aan Zee; en De Horn in Rijnsburg.

Collectief warmtenet

Met een collectief warmtenet krijgen huizen een aansluiting op een warmtenet. Duurzame warmtebronnen (water of ondergrondse warmte bijvoorbeeld), verwarmen dan water voor verwarming en douche. Katwijk heeft volgens de gemeente veel potentiele warmtebronnen. Ook aardwarmte en hogetemperatuur restwarmte uit de Rotterdamse haven kunnen flink bijdragen aan de huidige warmtevraag in Katwijk.

Kansrijke buurten voor mogelijk een warmtenet zijn Hoornes-Oost en Hoornes-West: warmtenet op basis van aquathermie; en Rijnsoever West, Midden en Oost: warmtenet op basis van aardwarmte (middentemperatuur).

Restwamte

Daarnaast is er een aantal buurten in het zuidoosten van Katwijk waar bewoners mogelijk in de toekomst gebruik kunnen gaan maken van restwarme uit Rotterdam. Of er ook echt restwarmte uit Rotterdam voor Katwijk beschikbaar komt is nu nog niet zeker. Het gaat hier om de buurten ’t Joght, Molenwijk, Kleipetten, Frederiksoord-Noord, Frederiksoord-Zuid, Westerhaghe, De Hoek, Koestal en Cleijn Duijn.

Vragenuur

Op woensdagavond 12 mei, van 19.30 tot 20.30 uur, organiseert de gemeente een vragenuur op facebook. Hier kunnen vragen worden gesteld over de warmtevisie, de verkenningsbuurten en mogelijkheden op het gebied van aardgasvrij wonen.

Als de coronamaatregelen dat toelaten, gaat de gemeente in juni en juli in gesprek met bewoners uit de verkenningsbuurten.

Deze buurten komen als eerste in aanmerking om van het gas af te gaan. | Illustratie: Gemeente Katwijk