Goeiendag neef


Wekelijks in deze krant de mailwisseling tussen Katwijkers Daan en Martin over wat hen bezighoudt.



aan: daan@watermail.com
van: martin@watermail.com

onderwerp: Goeiendag neef


Ha Daan,

Ja, stakkertjes, die wielrenners, helemaal gek gemaakt door de combinatie tijd en kilometers, en maar draaien die wielen over het asfalt, achter niets en niemand aan.

Zo draait het leven aan ze voorbij.

En ondertussen maar schreeuwen tegen de mensen die er niet zo uitzien als zij.


Wat we daarom ook zouden kunnen doen, de gedachte komt opeens bij me op, is ons camoufleren als wielrenners.

Dus je trekt zo’n strak pak aan en verft je gewone Katwijkse dorpsfiets in snelle, schelle kleuren.


En dan, je ziet het al voor je, de verbaasde blikken van die Wilfried de Jong-types, of Hugo de Jonge-types, die heb je tegenwoordig ook, zag ik op tv. Maar je bent van dat geschreeuw af. En ondertussen fiets je gewoon naar de bakker en de groenteboer of geniet je van de natuur in je eigen weldadige tempo.


Dat strakke pak hoeft trouwens helemaal geen malheur meer te zijn in deze tijd, want het is heerlijk rustig in de klerenwinkels.

Normaal vind ik het klerewinkels, zonder tussen-n, want altijd mudvol mensen. Maar nu, in coronatijd, hebben ze van mij die tussen-n weer ten volle verdiend.

Dat is het positieve dat ik te melden heb.

Inmiddels zijn de regels weer aangepast, maar afgelopen zaterdag nog niet. Toen was ik in zo’n winkel.

Zaterdag, je hoort het goed, normaal komt dat niet in je hoofd op om op zaterdag naar zo’n winkel te gaan. Je houdt je er verre van.

Maar nu, want ik doe er nog een schepje bovenop, want, ja ja, het was de C&A, midden in de stad, waar ik met mijn vrouw heen getogen was.

Je kon door de winkel rolschaatsen, je kon er een kanon afschieten, op je racefiets stappen, bij wijze van spreken. Om maar eens wat beeldspraak te gebruiken.


Het was heerlijk, een genoegen! Ik zou het zo weer doen. Geen rijen voor de paskamers. Weldadige rust. En rekken vol kleren, te kust en te keur.

Normaal haal ik er altijd alleen m’n spijkerbroeken, want ik weet precies welke ik moet hebben, maar nu kwam ik met tassen vol goed de winkel uit.


Ja, ik kan het iedereen aanraden.

Wacht niet tot de coronatijd voorbij is, maar ga nu! En die mensen zijn er blij mee.


En ja, toch ook nog iets positiefs over Wilfried de Jong. Ik zag dat hij een boekenprogramma heeft. Dat valt in hem te prijzen.

Voor boeken kan nooit genoeg aandacht zijn in onze ontleesde en verweesde maatschappij.


Groetjes, Martin