Afbeelding
Foto: pr

Miniatuurtje

Foto's roepen herinneringen en andere beelden op. Kleine gebeurtenissen, vergeten ontmoetingen.         Adri van Beelen beschrijft ze in miniatuurvorm.

Flaneren

Ze waren er opeens, de vier dames. Waar ze vandaan waren gekomen wist niemand. Maar opeens luisterden ze de sfeer op het strand met hun aanwezigheid op. Ze kwamen natuurlijk flaneren. Zo heette dat. Een nieuwe hobby: flaneren. Nou ja, nieuw… In de steden deden ze het al veel langer. In Amsterdam en Haarlem werd al wat af geflaneerd sinds halverwege de vorige eeuw. Maar hier op strand gebeurde het zelden. En dan nog alleen maar door mensen uit de stad, zoals deze vier dames.

Maar misschien kwamen ze wel niet uit de stad en waren het gewoon Kattekse meiden, die zich voor de verandering een beetje bijzonder aangekleed hadden. Met deftige hoedjes op. Die maakten de dames wel wat voornamer. Poseren wilden ze ook wel, dit viertal.

De jongens stonden er met de handen in hun zak naar te kijken. Ze kenden de dames niet. En dat wilde wat zeggen, want zij kenden altijd iedereen. Als ze over de wurf slenterden of door de Voorstraat, dan groetten ze de hele tijd mensen. Katwijk was niet groot. Je kende er alle mensen, behalve de vreemden natuurlijk.

De schilders of de notabelen van buiten, die kende je niet. Maar verder kende je iedereen bij naam en toenaam. Daarom was het zo vreemd dat ze deze dames niet kenden. Misschien waren het bezoeksters van de tentoonstelling. De jongens hadden hen nog niet horen praten, want daaraan kon je het horen. Dan kon je horen of het vreemden waren.

Zelfs Kattek-binders, Rijnsburgers, Valkenburgers of Noortukkers haalde je er meteen uit. Noortukkers spraken ook raar. Die haalden de ‘h’ weg bij waar die hoorde en plakten er een ‘h’ aan vast daar waar die niet hoorde. Die zeiden bijvoorbeeld: ‘We gaan over Aarlem naar Hamsterdam’. Zo spraken Noortukkers. Vreemd volk. Misschien waren dit wel Noordwijkse meisjes. Maar wat deden die dan hier? Die hadden toch zelf een strand?

De jongens bleven nog even kijken naar het maken van de foto. Toen slenterden ze verder, een ervaring rijker. Je maakte soms wat mee op strand!

Vier dames op het strand. | Foto: pr


Zwaargewonde zwaan

Dierenambulance en Vogelasiel Regio Leiden kreeg afgelopen zondagochtend via de politie een melding over een gewonde zwaan in het water aan de Buitenjoght in Valkenburg. Eenmaal ter plaatse werd in het water een zwaargewonde vrouwtjeszwaan aangetroffen.

Omdat de gewonde zwaan in het water dreef, werd de brandweer ingeschakeld om met behulp van een bootje van een buurtbewoner de zwaan te kunnen vangen. Vader zwaan stond naast een vernield nest. Politieagenten fatsoeneerden het nest en legden de eieren terug, waarna vader zwaan weer snel op het nest ging zitten.

Moeder zwaan werd naar Dierenkliniek Leiden Stevenshof gebracht, waar ze haar trauma hebben behandeld en röntgenfoto's hebben gemaakt. Ze had een groot gapend gat in haar hals en had ze een afgescheurde spier. Haar verwondingen zijn die van een bijtwond (duidelijke grote ronde gaten), waarschijnlijk van een grote hond (niet van een vos). De wond werd behandeld en ze kreeg antibiotica. De Dierenambulance bekijkt volgende week of de zwaan voldoende genezen is om teruggezet te worden bij haar nest.

Wat er is gebeurd en wie er verantwoordelijk is voor het letsel en de vernieling is nog niet duidelijk. De politie heeft via meldpunt 144 een getuigenoproep gedaan.

Meer informatie kan gemeld worden via 144. Wil u liever anoniem tips doorgeven dan kan dat via 0800-7000.

Wie een financiële bijdrage wil leveren voor de verzorging van de zwaan, kan terecht op:

www.dierenambulanceleiden.nl