Gemeente moet volledig garant staan voor padelbanen KLTV

Om een lening af te sluiten bij de bank voor de vier nieuwe padelbanen bij tennisclub KLTV, moet de gemeente Katwijk volledig garant staan voor de benodigde drie ton. Eerder had het college van burgemeester en wethouders ingestemd met een garantstelling voor de helft, terwijl stichting Waarborgfonds Sport (SWS) bereid was garant te staan voor de andere helft. Maar daar nemen de banken geen genoegen mee. Die willen met maar één garantsteller te maken hebben.


Tennisclub KLTV wil op haar sportcomplex aan de Krom vier padelbanen aanleggen. Padel, een combinatie van tennis en squash, is een van de snelgroeiende racketsporten in Nederland. KLTV wil die relatief nieuwe sport in Katwijk introduceren en daarmee het sportaanbod op haar park vergroten. Bovendien heeft tennis te kampen met een terugloop aan leden.

Om die banen aan te leggen heeft KLTV 300.000 euro nodig. SWS ging daarmee akkoord en was bereid om voor de helft garant te staan, als de gemeente dat zou doen voor de andere helft. Begin maart van dit jaar stemde het college daar mee in. KLTV ging vervolgens naar verschillende banken om een lening aan te gaan, maar nu blijkt dat die banken geen leningen afsluiten met twee garantstellers. Dat mag er maar één zijn.

De tennisclub klopte afgelopen maand daarom opnieuw aan bij het college en die is bereid om voor de volledige drie ton garant te staan.

Daarnaast wordt een overeenkomst gesloten tussen gemeente en SWS, waarin wordt vastgelegd dat SWS voor 150.000 euro garant staat tegenover de gemeente. ‘In feite verandert er dus niets’, aldus de juridische afdeling van de gemeente.




Protest tegen plan van Het Lichtpunt

Stichting Het Lichtpunt aan de Kerkstraat in Katwijk aan den Rijn wil haar gebouw gaan renoveren, uitbreiding plegen aan de ingang en het maken van een uitweg. Maar de wijze van het parkeren, het verkeer in de straat en het groen in het plan bekoort een buurman niet. Hij diende bezwaar in. Afgelopen dinsdag was de ambtelijke hoorzitting.


Door Nico Kuyt

De stichting Het Lichtpunt bestaat al sinds 1975. Het ondersteunt en begeleidt mensen met een verstandelijke beperking. Er zijn 20 plaatsen voor 'wonen met verblijf', verdeeld over de hoofdvestiging Kerkstraat 45 en de nevenvestiging Vinkeweg 15, beide in Katwijk-Rijn. Dat is een 24 uurszorg.

Een wisselend aantal cliënten maakt gebruik van Volledig Pakket Thuis (VPT), waarbij mensen de zorg ontvangen in hun eigen woning, bijvoorbeeld in de 'Koningshof' aan de Kerkstraat.

En tenslotte is er nog de zogeheten overbruggingszorg, zorg en begeleiding terwijl gewacht wordt op een plek in een zorginstelling.


Verkeersveiligheid

Het gebouw op Kerkstraat 45 wordt wat opgeknapt, maar een buurman vindt het plan niet echt geschikt. Nu is de Kerkstraat voor het verkeer een weg met een zekere uitdaging. Het is smal, een eenrichtingsweg, met veel fietsers en de parkeerdruk is groot, mede vanwege het bezoek aan de stichting en een aanwezige kapper.


De veiligheid en bruikbaarheid van de weg laat volgens de bezwaarmaker niet toe dat op Kerkstraat 45 het parkeren van 'schuin' naar 'haaks' wordt gemaakt. De schuine parkeervakken hebben al geleid tot schade aan automobielen. Het heeft al eens tot een burenruzie geleid. Fietsers crashen op de auto's die eruit komen.

De bezwaarmaker zou het naar eigen zeggen heel vervelend vinden als het later weer gesloopt moet worden, omdat het niet werkt, want op een eenrichtingsweg zorgt schuin parkeren voor minder problemen dan haaks. Ook leven er bij hem zorgen over de verstening en afwatering. Waarom niet gelijk de vakken voorzien van grastegels? En ook het rooien van een Japanse kers verknoeit in zijn ogen het uitzicht. Dan komt het gebouw te dominant naar voren.


Sparen groen

De stichting geeft aan dat gekozen is voor deze opzet om zoveel mogelijk groen te sparen. Maar het plan moet voldoen aan de gemeentelijke parkeernorm. Met de renovatie wordt niet een nieuwe parkeersituatie geschapen en het staat ook los van het gedrag van de auto's op de straat. Het 'boompje' wordt weggehaald om de parkeervakken wat ruimer in te zetten, omdat het niet aan de maten voldoet.

Grastegels zijn weliswaar een goede suggestie, maar de stichting heeft te maken met een doelgroep die minder mobiel is. Daar moeten medische mensen naar kijken.


Nochtans, ondanks dat de gemeente mee is gegaan met het originele voorstel, heeft de stichting in de aanloop van de hoorzitting een alternatief plan bedacht met schuinparkeren. Als een bespreekpunt, weliswaar. De bezwaarmaker bestreed evenwel het niet mogelijk zijn van de grastegels. De bewoners kunnen allemaal lopen. De vakken zijn alleen voor het personeel.


Verbazing

De hoorambtenaren gaan de vergunning nog eens tegen het licht houden. Enige verbazing viel wel te bespeuren dat bij de aanvraag er niet gesproken is over de verkeersveiligheid, leefbaarheid in de straat en de situering van de vakken.

Samen met het aantal adequate bezoekersplekken gaan zij kijken of het allemaal klopt. Daarna neemt het college van burgemeester en wethouders een beslissing op het bezwaar.