In het ophoogmateriaal – Beaumix – voor de tijdelijke N206 in Valkenburg zijn batterijrestanten gevonden. | Foto: pr
In het ophoogmateriaal – Beaumix – voor de tijdelijke N206 in Valkenburg zijn batterijrestanten gevonden. | Foto: pr Foto: pr

Aanpak vervuilde bouwgrond Tjalmaweg moet beter

Ingezonden n CDA

Wethouder Nagtegaal moet bezorgde Valkenburgers beter meenemen in het onderzoek naar mogelijk schadelijke stoffen in het ophoogmateriaal voor de tijdelijke N206.


Dat maakte CDA-fractievoorzitter Barend Tensen vorige week donderdag duidelijk toen het functioneren van de wethouder op dit dossier ter discussie stond.


‘Qua informatievoorziening voelen inwoners én volksvertegenwoordigers zich in de steek gelaten. Ik kan er begrip voor opbrengen dat het allemaal wat langer duurt door de juridische complexiteit. Mocht het zover komen dan wil je voor de rechter natuurlijk wel een kans hebben. Maar laat dit dan wel weten. Leg het uit. Daar heeft het de afgelopen tijd helaas aan ontbroken.’


Kamervragen CDA

Nadat er op grote schaal batterijrestanten in het ophoogmateriaal – Beaumix – voor de tijdelijke N206 in Valkenburg werden gevonden, trok het CDA direct aan de bel met raadsvragen over de veiligheid van omwonenden. De landelijke CDA-fractie stelde zelfs Kamervragen.

Inmiddels is duidelijk dat de gemeente in samenwerking met de provincie en de Omgevingsdienst een uitvoerig onderzoek is gestart om na te gaan of aannemer Boskalis wel voldoet aan de wet- en regelgeving.

In juni komen de eerste resultaten beschikbaar. Toezichthouders van de gemeente Katwijk monitoren intussen dagelijks de werkzaamheden die plaatsvinden.

‘Indien de aannemer in overtreding is moet er ingegrepen worden. Een betrouwbare lokale overheid stelt duidelijke grenzen en is er voor haar inwoners’, aldus Tensen.


Communicatieplan

De wethouder gaf in het debat aan dat informatie over de onderzoeken toegankelijk wordt gemaakt. Ook beloofde hij een structureel omgevingsoverleg en intensievere (online) informatievoorziening. Dit uitgebreide communicatieplan, in combinatie met de overtuiging dat de inwoners meer gebaat zijn bij een sterke positie van de wethouder richting provincie en aannemer, maakte dat het CDA na lang overwegen de motie van treurnis niet steunde. Nu doorpakken.




SGP: geen steun motie van treurnis, wel maatregelen Brouwerstraat

Ingezonden n SGP

Tijdens de raadsvergadering van 8 april werd een motie van treurnis ingediend door Hart Voor Katwijk en Fractie Smits bij het agendapunt aanpak onderzoek gebruik bodemas bij de N206. De SGP heeft deze motie niet gesteund en de motie werd door een meerderheid van de raad verworpen.

In de motie staat onder meer dat dat het handelen van wethouder Nagtegaal wordt betreurd.


Ook wordt in de motie ingegaan op het proces, de communicatie en het verstrekken van informatie. Wouter-Jan Vroegindeweij gaf namens de SGP aan het niet eens te zijn met de motie. Wel gaf hij aan dat de communicatie beter gekund en dat het onderzoek sneller in gang gezet had kunnen worden.

Wethouder Nagtegaal heeft toegezegd de communicatie te zullen verbeteren.

De SGP heeft benadrukt dat de gezondheid van omwonenden van groot belang is en dat onrust begrijpelijk is. In deze kwestie is er sprake van ingewikkelde omstandigheden door de verschillende rollen en taken van de provincie en de gemeente. De SGP vindt het belangrijk dat er nu goed onderzoek komt, waardoor of de zorgen weggenomen kunnen of waardoor actie mogelijk is. De omgevingsdienst West-Holland zal aanvullend onverzoek verrichten. Onderzocht wordt of de aannemer de wettelijke zorgplicht heeft overtreden.


Verkeersmaatregelen

De verkeersveiligheid en leefbaarheid aan de Brouwerstraat laat al jaren te wensen over. Bewoners aan de Brouwerstraat voelen zich al jaren lang onveilig vanwege de hoge verkeersdruk en het negeren van de maximale snelheidsgrens door weggebruikers. Verbetering van de verkeersveiligheid is daarom hoogst noodzakelijk.

Het college heeft na verkeerskundig onderzoek verschillende voorstellen gedaan om de veiligheid te verbeteren. Het pakket voorstellen bestaat uit een vrachtwagenverbod voor doorgaand vrachtverkeer, het plaatsen van verkeerslichten en cameratoezicht.


De SGP fractie steunt deze maatregelen. Het is aannemelijk dat de installatie van verkeerslichten en handhaving op snelheid de verkeersveiligheid ten zal goede komen. De locatie van de verkeerslichten zal nog nader worden bepaald. Een definitief verkeerskundig voorstel wordt in mei verwacht.


Het college heeft aangegeven het vrachtverbod in september te willen instellen. Veel vrachtverkeer blijkt doorgaand vrachtverkeer te zijn.


Wanneer dit verkeer geen gebruik meer mag maken van de Brouwerstraat is de verwachting dat de verkeersveiligheid aanzienlijk zal verbeteren.


Het is voor de SGP van belang dat ondernemers aan en rond de Brouwerstraat in staat moeten blijven om hun onderneming met vrachtvervoer te blijven bevoorraden.