Informatie onderzoek over Beaumix op één plek

Naar de toepassing van Beaumix voor het project N206/Tjalmaweg, worden in samenwerking met de provincie Zuid-Holland en de Omgevingsdienst West-Holland twee onderzoeken uitgevoerd.


Door een extern, onafhankelijke onderzoeksbureau wordt onderzoek gedaan naar het gehalte genormeerde zware metalen in de toegepaste Beaumix.


De provincie laat een ketenonderzoek uitvoeren naar het proces van productie tot en met het gebruik langs de Tjalmaweg.


Informatie op één plek

Om alle informatie over Beaumix zo toegankelijk mogelijk te maken, hebben we op www.rijnlandroute.nl/beaumix alle informatie die wij hebben over Beaumix bij elkaar gezet, meldt de gemeente op haar website.


De website houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen van de twee onderzoeken, ook vindt u hier alle partijkeuringsrapporten van de toegepaste Beaumix, informatie over de toepassing van Beaumix en een overzicht van veelgestelde vragen.


Op de website staan ook contactgegevens aan voor het stellen van eventuele vragen.


Boringen gestart

Vorige week woensdag is gestart met de monstername voor het onderzoek naar de toepassing van Beaumix. Dit gebeurt met een speciale holle boor die in de bodem wordt gebracht. De boringen gaan volgens een vastgesteld protocol bij monstername van grond- en bouwstoffen. De locaties waar geboord wordt, zijn door middel van de proefboringen van eind maart bepaald.


Het verzamelde materiaal uit de monsternamen wordt in het laboratorium onderzocht. Dit gebeurt door middel van een uitloogtest. Deze test moet duidelijkheid geven over de hoeveelheid metalen die de Beaumix de grond in zou kunnen spoelen.


Dit proces van uitloging duurt normaal gesproken meerdere jaren, maar in de test wordt dit proces versneld. De resultaten geven dus een indicatie of de Beaumix op langere termijn risico's voor het milieu met zich kan meebrengen. De resultaten van dit onderzoek worden in juni verwacht.