3D Printen

Ik ben benieuwd of de komst van de 3D printer de naam van de gewone printer gaat beïnvloeden, net als bijvoorbeeld de komst van de elektrische gitaar, die heeft gezorgd dat de niet elektrische gitaar voortaan door het leven gaat als akoestische gitaar.


Denk aan een roomspuit van de banketbakker, met een zak met room en een spuitmond. Die kennen we al heel lang en de roomspuit is in principe een 3D printer. Wat eruit komt, heeft drie dimensies, in tegenstelling tot een gewone printer, die heeft twee dimensies.


Ik heb een video gezien op YouTube over 3D printen, die ik maar niet uit mijn hoofd krijg. Het begin is mooi en hoopgevend, het eind is dat ook, maar ook een beetje eng.


Het begin van de video gaat over het 3D printen van huizen, de spuitzak is vervangen door een grote container een slang, de room door beton en de banketbakker door een robot zonder slaapbehoefte. De robot maakt de muren van een huis volgens het ontwerp en is in staat om binnen 12 uur de muren van huis 100 vierkante meter te printer en voor een fractie de kosten.


Als we in Nederland alles op alles zouden zetten en wonen weer gaan zien als een grondrecht in plaats van een melkkoe, kunnen we in korte tijd de helft van de Zanderij vol printen met zeer betaalbare starterswoningen.


Ik ben alleen bang dat dit niet gaat gebeuren, omdat het de woon-geldstroom gaat onderbreken.


Dan naar het eind van de video. Die gaat over het printen van menselijke lichaamsdelen zoals oren, aderen en zelfs een hart. Heel intrigerend, maar toch ook een beetje eng.


Google voor de video: ‘Watch robots build houses at incredible speed.’



Johan Hamert