Moties KiesKatwijk over Valkenhorst

Terug naar 5.000 en meer betaalbare woningen

De gemeenteraad discussieert vanavond tussen 19.30 en 20.30 uur over twee moties van KiesKatwijk over de nieuwe woonwijk Valkenhorst. Jaap Haasnoot van KiesKatwijk (KK) vindt dat er te veel te dure woningen gepland zijn in die nieuwe woonwijk op het voormalige vliegkamp. Hij wil terug naar het maximum aantal van 5.000 woningen.


Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Op het voormalige vliegkamp moeten 5.600 woningen komen. Dat zijn er door de inzet van Katwijk 600 meer dan het oorspronkelijke maximum van 5.000, omdat Katwijk meer woningen voor middeninkomens wilde.

KK wil terug naar het jarenlang geldende maximum van 5.000 woningen. KK-voorman Haasnoot verwijt de Rijksoverheid, eigenaar van de grond, ‘de financiële opbrengsten centraal te zetten en niet het oplossen van de woningnood’.

Maar KK wil ook meer betaalbare woningen. KK wil dat realiseren door 1.235 dure vrije sector woningen om te zetten naar de categorie betaalbaar.

Haasnoot doet daarom via de motie het verzoek aan het college om samen met heel veel andere partijen ‘een professionele beïnvloedings- en communicatiecampagne op te zetten om op het niveau van de Rijksoverheid te bewerkstelligen dat de bestuurlijke afspraken en contracten rond de Projectlocatie Valkenburg worden herzien’.


Circulair bouwen

De tweede motie gaat over ‘circulair bouwen’: slim gebruik van grondstoffen, producten en goederen waardoor die oneindig hergebruikt kunnen worden.

Haasnoot verwijst in de motie naar verschillende gemeentelijke beleidsnota’s waarin de wens voor duurzaamheid en circulair bouwen staat vermeld.

Hij verzoekt het college ‘in de ontwerp-bestemmingsplannen die op het als ‘Valkenhorst’ aangeduid gebied betrekking hebben de eis van circulair bouwen dwingend op te nemen, tenzij belemmeringen van technische aard dit onmogelijk maken’.


De vergadering is te volgen via katwijk.raadsinformatie.nl



Vliegkamp niet zomaar open voor publiek

Het is niet zonder meer mogelijk om vliegkamp Valkenburg open te stellen voor publiek. In een vergadering over de stedenbouwkundig raamwerk heeft wethouder Gerard Mostert de toezegging gedaan om te bekijken of het mogelijk is het vliegkamp open te stellen voor inwoners.


Het terrein van het voormalig vliegkamp Valkenburg is momenteel omheind, beveiligd en beperkt toegankelijk. Het beheer van en toezicht op het ruim 300 hectare grote gebied is een taak die het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) uitvoert.


Bouwverkeer

Verschillende werkzaamheden vinden op het terrein plaats zoals de renovaties van de voormalige marinewerkplaatsen in het hangaargebied, de archeologische opgravingen en de werkzaamheden aan de N206 voor de voorbereiding van de woningbouw. Daardoor is er regelmatig bouwverkeer, verplaatsingen van grondtransporten en zijn (landbouw)machines aan het werk.

Dat alles gebeurt in afstemming met de diverse flora en fauna waar het Rijksvastgoedbedrijf zo min mogelijk verstoring in wil veroorzaken.

Denk hierbij aan vleermuizenkolonies, roofvogelnesten en paddenpoelen. Momenteel loopt er een kudde van 100 schapen op het terrein als natuurlijke grasmaaiers. Het openstellen van zo’n omvangrijk gebied is daarom niet zonder meer mogelijk.


Beveiliging

In het hangaargebied zijn verschillende bedrijven gevestigd, waaronder Soldaat van Oranje en Unmanned Valley. Medewerkers van deze bedrijven, het Rijksvastgoedbedrijf en bezoekers komen via de centrale ingang en receptie aan de 1e Mientlaan binnen.

Beveiliging is ook nodig, omdat het RVB nog steeds te maken heeft met vandalisme en ongewenste bezoekers. Incidenteel bezoek van groepen met een specifiek doel wordt altijd afgewogen, maar ligt nu sowieso al vrij lang plat vanwege de corona-maatregelen.



Digitale enquête voor papier of PMD container

De gemeente is bezig om het restafval terug te dringen. In 2023 wordt daarom het diftar systeem ingevoerd. Op de website van de gemeente kunt u alle informatie hierover terugvinden.


Onlangs ontvingen de inwoners een brief van de gemeente met het verzoek om een digitale enquête in te vullen. Hierin kan men aangeven of men een papier-, of PDM-container wil. Inwoners kiezen namelijk zelf per dorp of wijk (Katwijk aan Zee, Katwijk aan den Rijn, Rijnsburg of Valkenburg) of er een papier- of PMD-container bijkomt. Via www.katwijk.nl/afvalvragen vult u rechtstreeks te enquête in. U kunt slechts 1 keer de enquête invullen. Als het aantal reacties voor een wijk minder is dan 25%. dan maakt het college een keuze.

De extra container wordt waarschijnlijk halverwege 2022 bij u afgeleverd.