Zachte heelmeesters

Ingezonden n


Een wederkerend onderwerp is een probleem dat regelmatig in de schijnwerpers staat, maar zelden of nooit wordt opgelost of juist in ernst toeneemt. Mijn definitie verschijnt in de volgende actualisatie van de Dikke van Dale. Katwijk heeft patent op deze sensationeel grappige strategie om de gemoederen te sussen.


De gemeente is weer eens op zoek naar duiten voor het bestrijden van de meeuwenplaag die al vele decennia ons dorp in zijn grip houdt. Je komt de krijsende ‘kattukse kippe’ overal tegen waar ze zich kunnen volvreten en voortplanten. De belangrijkste ingrediënten daarvoor zijn de zee, de nabijheid van mensen en gebouwen met een plat dak. De tot op heden toegepaste maatregelen zetten helaas geen zoden aan de dijk. Die staan gelijk aan het dweilen met een open kraan. De zee droogleggen is een adequate maar weinig realistische oplossing. Dat is vechten tegen de bierkaai nu de zeespiegel alleen maar stijgt. De kunst is dus het bedenken van haalbare effectieve oplossingen.


Dat is geen sinecure. De vliegende witte terroristen zijn namelijk beschermd door de flora- en faunawet. De omvang van de overlast van de ‘malle mokken’ is vergelijkbaar met de rat. De opvallendste verschillen zijn dat het knaagdier niet kan vliegen, maar wel vogelvrij is. Dat betekent concreet dat het beest zonder vervelende consequenties stelselmatig uitgeroeid mag worden. Geen haan die er naar kraait. Dat het ene ondier wel bescherming geniet en het andere niet is dubieus. Ze worden beide niet met uitsterven bedreigd en veroorzaken veel overlast. Een interessante casus om daar eens met gezond boerenverstand naar te kijken.



Geen haan die er naar kraait

Aan onze bestuurders wil ik graag het volgende meegeven. Een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid kan weinig kwaad. Je staat oogluikend toe dat mensen die hinder ervaren het probleem zelf clandestien oplossen. Bijvoorbeeld met een robuuste windbuks, of andere doeltreffende bestrijdingsmiddelen. Dat klinkt misschien barbaars; bedenk echter wel dat er maar weinig personen zijn die muizen ongestoord de voorraadkast laten plunderen. Die grijpen ook naar de klemmen en het vergif. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Een politicus kan zich altijd achter onwetendheid verschuilen en het bestaan van de flora- en faunawet ontkennen. Gewoon vergeten. Het dogma van Rutte. Hij komt er ook altijd mee weg; dus erg riskant is die tactiek niet. Stop toch eens met dat oeverloze, kansloze klagen en zwammen. Mijn dogma luidt: ‘Niet lallen maar poetsen.'


Bert van Altena, Katwijk