De nieuwe compost wordt meteen gebruikt. | Foto: pr
De nieuwe compost wordt meteen gebruikt. | Foto: pr Foto: pr

Erfgoedkaart over geschiedenis Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg

De (digitale) Erfgoedkaart van de gemeente is een publiekskaart waar iedereen op kan reageren. Heeft u een verhaal of anekdote, of foto’s en filmpjes die de geschiedenis van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg laten zien? Of mist u onderwerpen of locaties, waarvan u van mening bent dat deze op de Erfgoedkaart horen te staan? Zet het op de kaart.

Inwoners en andere belangstellenden kunnen de erfgoedkaart aanvullen via het formulier op de website. U kunt in dit formulier ook foto’s toevoegen. Let hierbij wel op dat u een bronvermelding meestuurt en dat de foto’s rechtenvrij zijn. Filmpjes of bestanden die bij elkaar groter dan 10 MB zijn kunt u het beste via erfgoed@katwijk.nl

Daar kunt u ook terecht voor vragen over de Erfgoedkaart.

Website: extra.katwijk.nl/erfgoed-cultuur-en-vrije-tijd/erfgoedkaart




Valkenburgse volkstuinders blij met nieuwe compost

Afvalverwerkingsbedrijf Meerlanden organiseerde begin deze maand de Dag van de Moestuin. Die kwam, vanwege de coronamaatregelen, in de plaats van de jaarlijkse compostdag, waarvoor altijd veel belangstelling is. In plaats van compost halen bij de milieustraat in Katwijk, kwam Meerlanden dit jaar de compost brengen.

Er konden zich aanvankelijk maximaal dertig initiatieven aanmelden voor de gratis MeerCompost, maar de belangstelling bleek vele malen groter. Het bedrijf besloot daarop aan alle verzoeken van collectieve initiatieven te voldoen. Daarom besloot Meerlanden er de Week van de Moestuin van te maken en een week lang op bijna 100 adressen gratis 200.000 kilo MeerCompost rond te brengen naar buurtmoestuinen, volkstuincomplexen, pluk- en schooltuinen.

Volkstuinvereniging Valkenburg was een van de adressen, waar de vrachtwagen van Meerlanden compost bracht. Die kreeg vier kub voedzame compost gestort. De vereniging had gereageerd naar aanleiding van het artikel in deze krant van twee weken geleden.

‘Onze Vereniging is er in ieder geval erg blij mee, ook al is dit ons laatste jaar op deze plek’, laat Renée de la Parra van de volkstuinvereniging weten.

Compost werd in Katwijk ook afgeleverd bij volkstuinvereniging ‘Ons genoegen’aan de Wassenaarseweg, bij het project Zanderijtuintjes 2.0/Duinlandjes in de Duinvallei en aan de Luit Katlaan in Valkenburg.


Meercompost wordt gemaakt uit organisch keuken- en tuinafval (GFT en etensresten) dat bij huishoudens en bedrijven in de regio wordt ingezameld. Ook in Katwijk.