Afbeelding
Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Buiten rekenen en spellen


Breuken oplossen via een hinkelbaan en estafette lopen voor spelling. In de buitenlucht. Geen dagelijkse bezigheden voor basisschoolleerlingen, maar afgelopen dinsdag wel op de Nationale Buitenlesdag waar onder meer de Farèlschool in Katwijk aan Zee aan mee deed.

De Nationale Buitenlesdag is een initiatief van IVN Natuureducatie en Jantje Beton. Leerlingen van ruim driehonderd basisscholen in de provincie Zuid-Holland gingen dinsdag met hun leerkrachten naar buiten om op een verfrissende manier les te krijgen. Dat is 25 procent van alle basisscholen in Zuid-Holland.

Van taal en rekenen op het schoolplein worden kinderen niet alleen vrolijk, ze bewegen meer, hun concentratie gaat omhoog, de leerstof blijft beter hangen en de buitenlucht is gezond.

‘We doen die buitenlessen niet alleen op de Nationale Buitenlesdag’, vertelt juf Helma van groep 8 van de Farèlschool. Ook op andere momenten in het jaar gaan de leerlingen naar buiten. ‘Bewegend leren zorgt voor afwisseling. We hebben ons schoolplein aangepast om meer buiten les te geven.’

Een fijne afwisseling, zeker als de zon schijnt, hoewel het dinsdag wel koud was.


Foto: Adrie van Duijvenvoorde


Afbeelding