Afbeelding
Foto: pr

Afval, waar laat ik het?

Zwarte plastic bakjes bij het restafval


Chipszakken, zwarte plastic bakjes, broodzakken van papier en plastic. Waar laat ik dat? Is het restafval of moet het in de bak voor plastic of papier? Twijfelt u ook? In deze serie geeft de gemeente om de week een voorbeeld van afval en in welke bak dat afval hoort. Zo wordt afval beter gescheiden. Dat is goed voor het milieu en scheelt de gemeente én uiteindelijk u in de kosten.









Zwarte plastic bakjes

Als je boodschappen gaat doen, zit de groente of het vlees vaak verpakt. De schaaltjes die gebruikt worden zijn meestal van plastic of van een soort piepschuim.

Van die plastic bakjes zou je denken: ha, dat hoort bij het pmd! Maar dat is dus niet zo. Beide horen in het restafval en mogen dus in de grijze container.

De zwarte plastic bakjes zijn weliswaar van plastic, maar de sorteermachine kan zwart niet ‘zien’ en gooit het uit de stroom.

Landelijk worden gesprekken gevoerd met de verpakkingsindustrie om het anders te gaan doen met dit


soort verpakkingen zodat we daar veel minder afval door krijgen. Maar tot het zover is, horen deze verpakkingen nog bij het restafval.

Meer weten over andere grondstoffen en waar het bij hoort? Kijk op

www.katwijk.nl/afvalabc





Uit eerdere afleveringen
van deze serie:

piepschuim = restafval

pizzadozen = restafval

drinkpakken = pmd

frituurvet = milieustraat

chipszakken = pmd



Paviljoen de Duinen        ‘buitenschools leslokaal’

Ingezonden n


Het zal jullie niet ontgaan zijn dat Paviljoen de Duinen inmiddels is ontmanteld. In aanloop naar de sloop - waarvan de sloopvergunning is geweigerd - heeft Staatsbosbeheer alvast hekken geplaatst, tegels verwijderd en de ramen eruit gehaald. Dit om naar mijn idee te voorkomen dat het niet weer gekraakt zou worden, dit was namelijk in de afgelopen jaren al een paar keer gebeurd.

Twee jaar geleden begon het verhaal met een oproep om te zoeken naar ondernemers voor een mogelijke invulling. Er hebben zich meer dan 300 geïnteresseerden voor het paviljoen gemeld, aldus Staatsbosbeheer. Deze geïnteresseerden zijn recentelijk op de hoogte gesteld per mail dat het paviljoen wordt gesloopt en 'teruggegeven wordt aan de natuur'. De aanpak hiervan roept bij mij enige vragen op.

Geïnteresseerden voor het paviljoen zijn half februari op de hoogte gebracht, maar tegelijkertijd is de omgevingsvergunning aangevraagd bij de Gemeente Wassenaar. Het besluit stond blijkbaar dus daarmee al zo goed als vast. Staatsbosbeheer geeft in haar uitlegmail een aantal redenen waarom het pand gesloopt moet worden. Zo zou er achterstallig onderhoud zijn en kunnen de benodigde horecavergunningen niet verkregen worden aangezien het paviljoen in een natuurgebied ligt. Bij nader contact bleek het onderzoek alleen te zijn gericht op horeca (terwijl een aanzienlijk gedeelte van geïnteresseerden ook buiten horeca viel), en bleek vooringenomen meningen met tunnelvisie met betrekking tot een off-grid locatie per definitie al niet haalbaar.

Vreemd genoeg in contact met de boswachter geeft die op zijn beurt dan weer aan dat 'het aanbrengen van recreatievoorzieningen' dan wel weer in het toekomstplan zit. Terwijl Staatsbosbeheer in de uitlegmail eerder dus aangeeft geen faciliterende functie te willen vervullen. Dit is toch op zijn minst vrij dubieus? In een tijd dat men met mooi weer snakt naar een goed geventileerde buitenruimte, snap ik deze gang van zaken niet. Ik zou zeggen: kraak die handel en maak er een mooi off grid cultureel paviljoen van, een buitenschools leslokaal, een juttersmuseum, publiekelijke picknickplek, of vogelspot-ontmoetingsplaats.


Sander Westerduin, Valkenburg

Het paviljoen langs het duinfietspad richting Wassenaar is inmiddels omgeven door hekken. | Foto: pr