Bijen zijn belangrijk voor bestuiving van gewassen en planten. | Foto: pr
Bijen zijn belangrijk voor bestuiving van gewassen en planten. | Foto: pr Foto: pr

Dit weekend Nationale Bijentelling

Komend weekend, 17 en 18 april, is weer de Nationale Bijentelling. Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek.


In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving.

‘Tachtig procent van onze eetbare gewassen en bijna negentig procent van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten’, aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis. ‘Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen.’

Vorig jaar in 2020 deden ruim 10.000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal telden zij – ondanks de wolken dat weekend – ruim 130.000 bijen.

‘Het zou geweldig zijn voor het onderzoek als er ook dit jaar weer van veel mensen tellingen binnen komen’, zegt Biesmeijer. Hij geeft aan dat zo’n 5 jaar achter elkaar moet worden geteld, om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals weer uit te kunnen sluiten.

Op de site www.nationalebijentelling.nl is een telformulier te vinden en een bijengidsje waarmee iedereen de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen.



Doe ook mee

Steenbreek Katwijk in actie

Schoorvoetend laat de lente steeds meer van zich merken. Tijd om naar buiten te gaan en in actie te komen voor het vergroenen van onze gemeente.


Te beginnen rond uw eigen woning. Steenbreek Katwijk brengt u in dat verband blijde berichten.


Geveltuintjesdag

De Wijkraad van Katwijk aan den Rijn organiseert vandaag, donderdag 15 april vanaf 14.00 uur, een Geveltuintjesdag voor Kattek-binders. Bij tuincentrum De Uiver aan de Rijnstraat staan wijkraadsleden u op te wachten met een waardebon die u direct kunt besteden aan tuinplantjes.


Zitten er tegels in de weg om die planten neer te zetten? Neem ze mee en gooi ze in de container die klaar staat. Voor de waardebonnen geldt op = op.


Gratis vlinderstruiken

Op zaterdag 17 april kunt u van 09.00 en 12.00 uur gratis vlinderstruikjes afhalen op de parkeerplaats van Volkstuinvereniging Ons Genoegen, Wassenaarseweg 73, 2223 LA Katwijk (achter waar vroeger Moerkerk zat).

In principe twee per persoon en uiteraard zolang de voorraad strekt. De naam van de plant zegt het al: een vlinderstruik trekt veel vlinders aan en draagt dus bij aan de vlinderstand.


Bloemzaadactie 2021

Op donderdag 22 april is het Nationale Zaaidag. Net als vorig jaar zorgt Steenbreek Katwijk ook nu weer voor gratis zakjes biologische bloemzaad (mede dankzij tuincentrum Florajoy in Rijnsburg) met een mengeling van bontgekleurde bloemen waar bijen, hommels en vlinders u dankbaar voor zullen zijn. Zaai het in uw tuin of rond een boom in uw straat.

Heeft u belangstelling? Mail dan uw naam en adres vóór 22 april naar info@steenbreekkatwijk.nl. U ontvangt dan maar liefst vijf zakjes bloemzaad. Een daarvan is voor uzelf en de andere vier vragen we u te verdelen onder familie, vrienden en buurtgenoten (denk in het bijzonder aan ouderen die misschien minder digitaal zijn).


Winnaars puzzel

Een kleine 50 puzzelaars stuurden een oplossing in van de Steenbreekpuzzel die op 18 maart in De Katwijksche Post stond. De drie cadeaubonnen voor tuinplanten zijn inmiddels naar de drie prijswinnaars gegaan: I. Boelens, Seringenplantsoen; H. van Rijn, Abeelplein; en J. Schoneveld, Torenvalk. Allemaal van harte gefeliciteerd.


Steenbreekactie 14/15 mei

Tot slot wijzen we u alvast op de regionale Steenbreekactiviteit op vrijdag 14 en zaterdag 15 mei. Tuincentra in Katwijk en Rijnsburg, Noordwijk, Hillegom, Lisse en Teijlingen doen mee. De verschillende gemeentes sponsoren de actie. Houd de media in de gaten voor meer informatie.

Afbeelding