Nieuwe bestemming brugwachters-huisje

Het brugwachtershuisje op de Koningin Julianabrug in Katwijk krijgt een nieuwe bestemming. Na renovatie van die brug kan het brugdek van de Kon. Julianabrug niet meer worden geopend voor schepen en daarmee vervalt ook de functie van het brugwachtershuisje.


Vorig jaar deed de gemeente onder andere via het gemeentelijke Erfgoed Platform een oproep om mee te denken voor een nieuwe bestemming. Dat leverde tientallen suggesties op.


De gemeente heeft nu de Stichting Brugwachtershuisjes gevraagd omte helpen met het maken van een selectie van de ingediende initiatieven. Die stichting heeft tot doel om leegstaande brugwachtershuisjes een nieuwe bestemming te geven.


Brugwachtershuisjes zijn volgens die stichting vaak zorgvuldig ontworpen huisjes op markante plekken in een stedelijke of landelijke omgeving. De stichting is van mening dat een positieve beleving van deze huisjes het beste gewaarborgd wordt door deze een nieuwe functie te geven.




Nieuwe duurzame openbare verlichting

Het college van burgemeester en wethouders kiest met het nieuwe beleidsplan openbare verlichting 2021-2025 voor duurzame verlichting in de openbare ruimte van Katwijk.


Dit betekent dat het beheer en onderhoud van de openbare verlichting zo wordt dat het optimaal bijdraagt aan de verkeers- en sociale veiligheid, duurzaamheid, klimaatbestendigheid en leefbaarheid van de openbare ruimte. Met als belangrijke randvoorwaarden; een zo laag mogelijk energieverbruik, aansluitend bij de doelstellingen van het Klimaatakkoord.


De komende vijf jaar worden alle armaturen en lichtmasten, waarvan de afschrijvingstermijn is verstreken, vervangen door armaturen met ledverlichting en duurzame lichtmasten. Deze investering leidt tot een verbetering van de verlichting- en beeldkwaliteit. Het uitgangspunt is dat de afgeschreven verlichting wordt vervangen door ledverlichting.


Op dit moment bestaat het areaal openbare verlichting voor 50 procent uit ledverlichting. Dit percentage neemt komende jaren verder toe. Het vervangen van afgeschreven verlichting door ledverlichting heeft geresulteerd in een afname van het energieverbruik met 9,4 procent ten opzichte van het jaar 2013.


De prognose is dat hiermee een energiebesparing van 67 procent wordt bereikt in 2030.