Bloemen voor de eerste bezoekers aan de nieuwe publieksbalie. | Foto: Rokki Fotografie
Bloemen voor de eerste bezoekers aan de nieuwe publieksbalie. | Foto: Rokki Fotografie Foto: Rokki Fotografie

Bloemen voor eerste bezoekers

Vervolg n voorpagina


Burgemeester Cornelis Visser en wethouder Rien Nagtegaal verrasten de heer Jan Willem van der Meij en de heer Willem van den Burg als eerste officiële bezoekers aan de vernieuwde publieksruimte met een warm welkom en overhandigden aan beide heren een prachtige bos bloemen.

De eerste reactie van beide bezoekers Jan Willem en Willem waren zeer positief: ‘Wat is het een frisse mooie publieksruimte geworden. Ja, echt een mooie lichte ruimte en lekker overzichtelijk ook op deze manier.'


Toekomstbestendig

Wethouder Rien Nagtegaal: ‘Het resultaat van de renovatie is een toekomstbestendig gemeentehuis met vijf publieksbalies en een receptiebalie, die zorgen dat alle klanten nu in één ruimte binnen komen. De nieuwe publieksruimte is hiermee overzichtelijk ingericht en biedt een gastvrije ontvangst met een ruime leestafel en vernieuwde wegbewijzering. De publieksruimte is, naast toekomstbestendig, beter bereikbaar en meer dienstverlenend gemaakt.’


Burgemeester Cornelis Visser vult daarbij aan: ‘Het gemeentehuis vervult een belangrijke rol in onze gemeenschap. We hebben met deze verbouwing de buitenkant niet veranderd, maar het gebouw opener en toegankelijker gemaakt voor de inwoners en geschikt gemaakt voor een nieuwe manier van werken.’


Inrichting gemeentehuis

De ingebruikname van het gemeentehuis is opgedeeld in drie fases. Het opdelen in fases is noodzakelijk in verband met de huidige corona maatregelen. In de eerste fase worden de publieksruimtes opengesteld. In fase twee worden de overige bouwdelen van het gemeentehuis ingericht en gebruiksklaar gemaakt.


Na afronding van deze fase, naar verwachting begin juni, verhuizen de medewerkers met vitale functies van het Heerenhuys naar het gemeentehuis. De overige medewerkers blijven, zoals nu ook het geval is, hoofdzakelijk thuis werken. In de laatste fase huisvesten we uiteindelijk alle medewerkers in het gemeentehuis. Wanneer dit plaatsvindt is afhankelijk van de snelheid van de versoepeling van de corona maatregelen.


Opening

De voorbereidingen voor de officiële opening van het gemeentehuis zijn gestart. De huidige situatie biedt nog weinig ruimte om bij elkaar te komen voor een feestelijke opening. Er wordt daarom ingezet op een digitale opening van het gemeentehuis begin juni.



Dompelen eieren effectief tegen meeuwenoverlast

Minder broedende zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen in Katwijk

Het aantal broedende zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen is in Katwijk voor het eerst in tien jaar afgenomen. Landelijk was die trend al te zien, maar nog niet eerder in Katwijk.


Het aantal broedende zilvermeeuwen in Katwijk is afgelopen jaar gedaald naar 200 (- 20,5 procent), het aantal broedende kleine mantelmeeuwen naar 754 (- 22,5 procent). Dat blijkt uit de rapportage door Van der Helm Milieu, die vorig jaar tellingen deed om de meeuwenpopulatie in Katwijk te inventariseren.


Uit het onderzoek blijkt verder dat preventieve maatregelen de meest effectieve aanpak is in combinatie met dompelen van meeuweneieren in maisolie, waardoor deze niet uit komen.

Voor het dompelen van eieren is ontheffing nodig van de Flora- en Faunawet. Voor de gemeente Katwijk loopt die dit jaar af. Door de gemeente Den Haag is in samen-


werking met andere (kust)gemeenten, waaronder Katwijk, opnieuw ontheffing aangevraagd bij de provincie Zuid-Holland. Naar verwachting komt daar in het najaar duidelijkheid over.


Als deze ontheffing wordt afgegeven, dan gaat die in vanaf het broedseizoen 2022. Voorwaarde is wel dat de effecten worden gemonitord (door telling) en dat alleen bij overlast eieren gedompeld worden. Het dompelen moet bovendien worden gedaan door professionals, omdat de verschillende soorten eieren voor een leek lastig uit elkaar te houden zijn.


Overigens zijn zonnepanelen ook een beproefd concept om broedende meeuwen op het dak te voorkomen. Bij het bedrijf Alutech op bedrijventerrein ’t Heen zijn zonnepanelen gelegd en daar is het aantal broedende meeuwen flink afgenomen.


Budget

Als de gemeente volgend jaar wil doorgaan met het dompelen van meeuweneieren, dan is daar jaarlijks 15.000 en 20.000 euro voor nodig, meldt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Afgelopen november is de jaarlijkse 33.000 euro voor de bestrijding van meeuwenoverlast uit de begroting geschrapt tijdens de bezuinigingsronde.

Platte daken zijn een gewilde broedplaats. | Foto: SKvD
Nel Hesselberth en Helma Boskamp aan het werk met de bloemen en het kruis. | Foto’s: pr