Jan Kroes van GGZ Rivierduinen en Jan de Vries van DSV verzorgd leven zijn blij met de samenwerking tussen beide zorgorganisaties. | Foto: pr
Jan Kroes van GGZ Rivierduinen en Jan de Vries van DSV verzorgd leven zijn blij met de samenwerking tussen beide zorgorganisaties. | Foto: pr Foto: pr

Salem tijdelijk in gebruik bij GGZ Rivierduinen

Woonzorgcentrum Salem aan de Duindoornlaan in Katwijk van zorgorganisatie DSV|verzorg leven staat al enige tijd leeg in afwachting van de nieuwbouwplannen. De komende tijd krijgt het een tijdelijke nieuwe gebruiker, de lokale zorgverlener GGZ Rivierduinen. Die zorgverlener kan het pand gebruiken totdat zorgorganisatie DSV een start met de ontwikkeling van Salem. Beide organisaties zijn blij met deze samenwerking.


Directeur-bestuurder Jan de Vries van DSV: ‘Het is in deze tijd van schaarste aan zorgvoorzieningen eigenlijk ondenkbaar en kapitaalvernietiging als dit pand op zo’n mooie locatie nog langer leegstaat’. Het pand krijgt daarom een volgens De Vries ‘goede, waardevolle tijdelijke huisvesting voor zorgverlening’.

Zolang DSV bouwplannen maakt voor vernieuwing van het woonzorgcentrum, kan het complex ook nog voor inkomsten zorgen. ‘Dit jaar gaan wij met betrokken partijen en gemeente een goed plan maken en in 2022 de bouw voorbereiden. Wij zijn nu financieel weer kerngezond, maar in de zorg kunnen wij extra inkomsten altijd goed gebruiken. GGZ Rivierduinen had een uitdaging in de nieuwbouwplanning en tijdelijke huisvesting. Daarom kunnen we nu samen deze beslissing nemen. Rivierduinen is een geschikte gebruiker voor dit zorgcomplex. Wij zien beiden alleen maar voordelen en we kijken uit naar de samenwerking’.


Beschermd wonen

GGZ Rivierduinen is blij met de tijdelijke woonruimte voor 36 cliënten die nu nog in een beschermde woonvorm wonen in Noordwijkerhout. Ze moeten daar vertrekken vanwege verbouwing van het terrein. Voor deze bewoners is Salem een tijdelijke woonlocatie, in afwachting van een definitief verblijf eind 2022. Samen met de 36 cliënten trekt ook een team van professionele begeleiders in het gebouw. Op de locatie worden ook dagactiviteiten georganiseerd.

Rivierduinen gaat de korte (linker) vleugel van het complex volledig gebruiken.

Op korte termijn start hiervoor een fase van verbouwing en inrichting van Salem. Na afronding van deze fase trekt GGZ Rivierduinen waarschijnlijk kort na de zomervakantie in het pand. Voor de andere vleugel is DSV momenteel in gesprek met een aantal geïnteresseerden, waaruit binnenkort een keuze gemaakt zal worden. Daarmee zal het pand grotendeels weer in gebruik zijn.

De direct omwonenden zijn geïnformeerd over het tijdelijke gebruik van Salem door GGZ Rivierduinen. Jan de Vries: ‘Wij zijn blij dat de nieuwe tijdelijke bewoners hier weer zullen zorgen voor levendigheid en er komt zo ook weer direct toezicht in en om het pand. Dat is prettig voor de buurt en de direct omwonenden.’



Katwijk in top tien                financieel gezonde gemeenten

Dat klinkt positief, maar gemeente Katwijk is van plaats zes in 2018 gezakt naar de negende plek in 2019. Dat blijkt uit de benchmark over de gemeentelijke jaarrekeningen 2019 van accountantsorganisatie BDO. Teneur van dat vergelijkend onderzoek is, dat de financiële positie van gemeenten hard terugloopt.


Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

BDO heeft alle Nederlandse gemeenten langs de financiële meetlat gelegd. Daaruit blijkt, dat het aantal gemeenten dat te kampen heeft met tekorten toeneemt. In 2018 ging het om 58 procent, in 2019 om 65 procent en dit jaar wordt een percentage van 78 verwacht. Het resultaat van alle gemeenten gezamenlijk was over 2018 een tekort van 130 miljoen. Over 2019 bedraagt dit tekort 747 miljoen en over 2021 wordt een tekort verwacht van 1,3 miljard.

Hoewel ook Katwijk kampt met tekorten - waardoor er vorig jaar een fors bezuinigingspakket door de gemeenteraad werd aangenomen – staat Katwijk op een negende plaats in de categorie gemeenten (56) met 50.000 tot 100.000 inwoners.

Ondanks dat dat drie plaatsen lager is dan in 2018, krijgt Katwijk ook voor 2019 het rapportcijfer 9 voor onder meer solvabiliteit, nettoschuld en belastingcapaciteit.


Blok aan het been

In de benchmark wordt geconcludeerd dat met name het sociaal domein ‘financieel gezien een blok aan het been is: dit is en blijft de grootste kostenpost’. ‘Daardoor teren gemeenten verder in op de reserves, en ziet de toekomst er voor veel gemeenten somber uit’, stelt BDO. Dat was ook voor Katwijk een belangrijke reden voor het bezuinigingspakket, oplopend tot ruim 5 miljoen euro in 2025. Met name de kosten voor jeugdzorg blijven maar stijgen. De gemeenten roepen al veel langer om meer geld van het Rijk. Twee weken geleden sprak de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) daarover met een delegatie van het kabinet.

‘Tijdens dit overleg zou het kabinet een aanbod doen om de huidige financiële nood te ledigen en perspectief bieden voor de structurele oplossing op de lange termijn. Helaas heeft dit overleg tot onvoldoende resultaat geleid en heeft de VNG besloten arbitrage in te roepen', meldt de VNG op haar website. Deze maand wordt er verder gesproken over een incidentele bijdrage. ‘Het is voor de VNG prioriteit om de financiën van gemeenten op korte termijn op orde te krijgen, want de tekorten van de jeugdzorg drukken zwaar op de gemeentebegrotingen.'