Elke vrijdag van 16.00 tot 18.00 uur: 3x3 basketbal op het Court Goerie in de Hoornes. | Foto: pr
Elke vrijdag van 16.00 tot 18.00 uur: 3x3 basketbal op het Court Goerie in de Hoornes. | Foto: pr Foto: pr

Katwijk komt in beweging met 3x3 basketbal

Op het Molenwijk Cruyff Court en het Court Goerie in Katwijk is 2 april een uniek en gezond initiatief gestart. Dankzij een partnership tussen Stichting 3X3 Unites en Stichting Zorg en Zekerheid, in samenwerking met het Welzijnskwartier en basketbalvereniging Grasshoppers, zijn twaalf Katwijkse jongeren opgeleid om zichzelf én hun wijk te ontwikkelen, met behulp van de grootste ‘urban teamsport’ ter wereld: 3X3 basketbal.


Onlangs zijn 12 Katwijkse jongeren tussen de 16 en 24 jaar geselecteerd. Zij zijn aan de slag gegaan met 3X3 basketbal, wat niet alleen goed is voor hun persoonlijke ontwikkeling. Ze leerden belangrijke life-skills zoals verantwoordelijkheid nemen, oplossingsgericht denken en leiding durven nemen. Daarnaast zijn ze klaar om activiteiten te organiseren en de bewoners van de wijk hierbij te betrekken. Zo ontstaat een hechte 3X3 community in de buurt, waar jongeren van elkaar leren en zich samen ontwikkelen; op én buiten het basketbalveld.


Volgende stap

Naast Katwijk is het 3X3 Unites programma ook gestart in de gemeente Amstelveen. In april volgt een 3X3 Leader Course in de gemeente Haarlemmermeer. Wekelijks organiseren de lokale jongeren dus 3X3 activiteiten voor iedereen. Deze zomer wordt in deze drie gemeenten ook de 3X3 Street League georganiseerd door 3X3 Unites. Aan de 3X3 Street League kunnen alle basketballiefhebbers van jong tot oud meedoen en op de 3X3 courts spelen, van beginner tot expert.

Wil jij meedoen aan 3X3 activiteiten op het Molenwijk Cruyff Court en het Court Goerie? Dat kan! Je bent elke week op dinsdag van 16.00 tot 18.00 uur welkom om deel te nemen aan de activiteiten op de Molenwijk Cruyff Court in de Molenwijk in Katwijk aan den Rijn en elke vrijdag van 16.00 tot 18.00 uur op het Court Goerie in de Hoornes in Katwijk.

Je hoeft je niet vooraf aan te melden. Ga naar www.3x3unites.com voor meer informatie en om op de hoogte te blijven van alle activiteiten bij jou in de buurt.



LED-verlichting tennisclub                leidt tot protest buurman

Een buurman van Tennisclub Zee en Duin aan de Sportlaan in Katwijk aan Zee heeft last van de verlichting van de velden. Hij vindt dat het college van burgemeester en wethouders hiertegen moet handhaven. Het college wijst evenwel handhaving af. De buurman klom vervolgens in het bezwaar. Vorige week hield de gemeentelijke Bezwaarcommissie een hoorzitting over de lampen.


Door Nico Kuyt

Sinds januari 2019 heeft de buurman contact gezocht met de gemeente over de lichthinder. Veelvuldig heeft hij aan de telefoon gehangen en brieven gestuurd, zoals naar de burgemeester. De reden was dat de verlichting werd vervangen door LED. Ook werd de kap er nieuw opgezet en de hellingsgraad veranderd. Het gevolg was meer licht richting de omgeving.


‘We werden overvallen door een zee van licht’, houdt hij de commissie voor, gewapend met een dikke ordner vol stukken. Omdat niet alleen de lampen zijn vervangen, maar de hele kap, is een vergunning nodig, schat hij in. Er wordt ook niet volgens de afspraken gehandeld. Bij de vergunningverlening van eerdere banen in het verleden zijn afspraken gemaakt met omwonenden, zoals geen verlichting als er niet wordt getennist en niet op zondagavond.


Handhaving

De gemeente geeft toe dat de verlichting een andere beleving geeft. Na klachten in 2019 zijn controles door de gemeente uitgevoerd. Er werd geconstateerd dat er inderdaad meer werd ingeschenen. Er was sprake van overschrijding. De club heeft vervolgens aanpassingen verricht. Op een gegeven moment zijn er weer metingen gedaan en was er geen sprake meer van overschrijdingen. ‘Er moet wel een overtreding zijn om als gemeente te handhaven en die is er niet’, geeft de woordvoerster van het college aan.


Aanpassingen

Een bestuurslid van de club bestrijdt op zijn beurt dat er een nieuwe constructie is geplaatst. Het verwisselen van de lampen is vergunningsvrij. Er zijn op klachten van de buurman steeds aanpassingen verricht, ook wanneer deze niet verplicht waren. Op sommige velden is er nu zelfs te weinig licht. Om 23.00 uur gaan de lampen uit en op zondagavond wordt niet getennist. De lampen mogen een hoogte hebben van 13 meter, maar zijn nu 7 meter, een eis van de buurman.

Er zijn ook geluidsmetingen verricht naar stuiterende ballen, een andere klacht. De buurman zou ook omwonenden hebben opgehitst die nergens last van hadden. ‘Wij proberen een goede buur te zijn, maar iedere keer als er iets gebeurd, wordt het door de buurman niet geaccepteerd. Het is treurig, we proberen aan alle kanten tegemoet te komen. Wij weten niet meer wat we moeten doen’, stelt het bestuurslid.

De buurman wijst de, in zijn ogen, 'aantijgingen' aan zijn adres van de hand en blijft wijzen op de afspraken. Dat hij omwonenden heeft opgehitst, is niet waar. De constructie is veranderd. Rapporten geven naar zijn mening aan dat het zo nooit had mogen gebeuren.

Nadat de voorzitter de hoorzitting heeft gesloten, raken de buurman en het bestuurslid in enig krakeel verwikkeld, met daarbij de nodige emotie. In de hal wordt deze nog even voortgezet. ‘Misschien zit er nog iets in om er uit te komen. U zult het toch samen moeten doen’, geeft de voorzitter nog een raad mee.

De commissie gaat de weigering tot handhaving tegen het licht houden. Daarna neemt het college een besluit op het bezwaar.