Het Rijnsburgse gezin Van der Spijk. | Foto: pr
Het Rijnsburgse gezin Van der Spijk. | Foto: pr Foto: pr

Vaar en beleef hun avontuur mee

Jong Rijnsburgs gezin gaat aan boord van nieuw schip Global Mercy

Elf jaar geleden leerden ze elkaar kennen aan boord van het ziekenhuisschip de Africa Mercy, één van de schepen van Mercy Ships. Justin en Marianne van der Spijk-Schep beleefden er een mooie tijd. Ook wisten ze toen al dat ze er ooit terug zouden keren. Binnenkort komt deze wens uit. Niet samen, maar als gezin met hun drie jonge kinderen stappen ze medio dit jaar aan boord van de Global Mercy, de nieuwe aanwinst van Mercy Ships.


In hun woning in Rijnsburg vertelt het jonge echtpaar hun verhaal. Justin werkt als chefkok bij Schuitemaker in de Voorstraat Katwijk en Marianne is freelance fotograaf. Aan tafel zitten ook hun dochters Rose (6) en Juliëtte (3) die hun ouders af en toe aanvullen. Broertje Krijn-Christian van 1,5 loopt rond en is zijn kleine wereld aan het ontdekken.


Justin en Marianne kunnen zich de periode aan boord van de Africa Mercy nog goed herinneren. Marianne werkte er als tandartsassistente en Justin als kok. Op dek 8 onder een heldere sterrenhemel sloeg de vonk over. ‘Inmiddels zijn we een trouwring en drie kinderen rijker en voelen we ons bevoorrecht om nu als ‘gezin van der Spijk’ weer aan boord te stappen’, aldus het jonge stel.


Global Mercy

Het is dan ook een heel avontuur om dit nu als gezin te gaan ondernemen. Marianne vertelt hierover: ‘Vorige zomer hadden we samen een gesprek over wat we mogen betekenen in deze wereld. Prompt kwam er een vacature van Foodservice Manager voorbij op de Facebook-pagina van Mercy Ships Nederland. Hierin stond onze droom omschreven. Er volgde een online sollicitatieprocedure met het hoofdkantoor van Mercy Ships in Texas, met uiteindelijk een definitieve aanstelling.’


Als Foodservice Manager is Justin verantwoordelijk voor het personeel in de keuken, de eetzaal en de bakkerij. Verder draagt hij zorg voor het voedsel aan boord voor én de crew én de patiënten.


Marianne gaat zich op de Global Mercy in eerste instantie ontfermen over de kinderen: ‘Aan boord is een school. Voor de kinderen is het ook een groot avontuur waar ze enorm naar uitkijken. Als we een beetje gesetteld zijn hoop ik weer voor het dental team te gaan werken, of waar ik elders nodig ben.’


In juni reist het gezin voor zes weken af naar Texas. Daar zullen ze een trainingsprogramma volgen met alle andere ‘longtorm’-crew. Dit heet een OnBoarding. Ook de kinderen zullen daar hun eigen programma volgen. Daarna reist het gezin naar Antwerpen, omdat dan de werkzaamheden aan boord beginnen.


Medische zorg

Met de ziekenhuisschepen, zoals de Africa Mercy, wordt er met een totaal vrijwillige bemanning, medische zorg gebracht aan de allerarmsten landen. Op dit moment wordt op de scheepswerf van Tianjin Xingang in China de laatste hand gelegd aan een nieuw schip de Global Mercy. Naast medische zorg is er op dit schip ook ruimte om lokale mensen een medische opleiding te geven.

Dit voorjaar vaart het schip naar Antwerpen, waar de medische apparatuur wordt geïnstalleerd. In het najaar zal het schip doorvaren richting Rotterdamse haven voor een PR campagne van twee weken. Vandaar uit vaart het schip naar Liberia om in de haven van hoofdstad Monrovia medische hulp te verlenen.


'Houd ons drijvend'

Om aan boord te gaan van de Global Mercy moet het gezin Van der Spijk betalen voor kost en inwoning zodat alle operaties voor patiënten gratis kunnen worden gedaan. ‘Zolang we voor Mercy Ships werken zullen we geen eigen inkomsten hebben. Voor onze financiën zijn we afhankelijk van giften’, vertelt Justin.


‘We vinden het mooi met ons gezin God’s liefde uit te mogen delen. We hebben het volste vertrouwen dat dit goed komt’, vult Marianne aan.


Inmiddels heeft het echtpaar een thuisfrontteam gevormd met wie ze het avontuur voorbereiden. Naaste familie, vrienden en kennissen zijn inmiddels geïnformeerd over dit avontuur. Alleen het coronavirus kan de reisplanning veranderen. Via social media kunnen mensen hen volgen.


Ook is het mogelijk om het gezin maandelijks te ondersteunen met een gift. Dit kan op de volgende manier: IBAN; NL 75 ABNA 04 11 46 77 78 t.n.v. Mercy Ships Holland, o.v.v. #2729 Fam. van der Spijk. Let hierbij op om goed de code en naam te noteren in de opmerking, anders komt het geld niet op de juiste plek terecht.


Of ga naar hun eigen website

www.familievanderspijk.com/doneer.



Doe mee met koninklijke taartbakwedstrijd

Rijnsburgse Ine Paauw geeft eerste receptenboek uit

Binnenkort verschijnt haar eerste receptenboek ‘Bakken met Ine’. Ine Paauw-van der Plas kijkt er met veel plezier en gezonde spanning naar uit. ‘Met een klein team is er veel werk verzet, maar het eind is in zicht. Ik heb alles in eigen beheer, en het resultaat ziet er heel gaaf uit’, laat ze trots weten.


Door Carin van der Spijk-Kralt

De liefde voor het koken is er altijd al geweest. Pas later ontwikkelde Ine de passie voor het bakken. In 2017 was ze een van de deelnemers van Heel Holland Bakt, en bereikte ze de halve finale. ‘Deelname aan dit veel bekeken televisie programma heeft mij een enorme boost gegeven. Ik heb er veel geleerd en ben me zelf verder gaan ontwikkelen op het gebied van bakken en patisserie’, vertelt Ine, die ook maandelijks een recept met de lezers van deze krant deelt.


Boek

De prijs voor de winnaar van Heel Holland Bakt is dat hij of zij een boek mag uitgeven. Ine vertelt: ‘Toen ik met dit programma meedeed was ik hier al wel mee bezig. Zeker toen ik ook steeds verder kwam… Tot de halve finale. Toen nog geen eigen boek, maar het idee van een eigen receptenboek was al wel geboren’.

Een paar jaar later, tijdens de eerste lockdown, kwam dit idee weer naar boven borrelen. ‘Door de coronamaatregelen kwam mijn werk nagenoeg stil te liggen. Feestjes, bruiloften werden afgezegd of verplaatst. Ook de bestellingen van taarten voor speciale gelegenheden bleven uit. Mijn man Bram stelde voor om aan mijn boek te beginnen, en zo ben ik mijn recepten gaan verzamelen’, vertelt Ine in het kort.

Door de jaren heen heeft Ine veel taarten ontworpen. Ook heeft ze haar eigen receptuur voor biscuit, praliné en boter crème ontwikkeld. Ine: ‘Ik vond het zonde dat al deze recepten op de plank lagen te verstoffen. Ik ben mijn recepten gaan verzamelen, heb ze herschreven en verbeterd met de kennis die ik in de loop van de jaren heb opgedaan. Samen met vormgeefster Karin van Iterson is er een prachtig hardcover boek ontstaan van ruim 200 pagina’s met daarin 50 recepten’.

Het boek bestaat eigenlijk uit drie delen. Het eerste deel omschrijft Ine als thuis bakker. In deel twee omschrijft Ine hoe ze het televisieprogramma Heel Holland Bakt heeft ervaren en wat dit met haar heeft gedaan. In deel drie omschrijft ze de periode na HHB. Wat heeft dit TV programma haar gebracht? Hoe zijn de plannen voor een theehuis achter haar woning ontstaan? Het boek toont de groei van bakster Ine met daarin ruimte voor heerlijke recepten van haar signatuur. Maar wel toegankelijk om door iedereen te maken, soms met een ietsje meer uitdaging.

Vanaf begin juni is het boek ‘Bakken met Ine’ te koop voor € 27,50. Iedereen die het boek voor die datum bij Ine besteld betaalt de pre-order prijs van € 22,50. Dit kan via de webshop op www.inepaauw.nl.


Koninklijk spektakel

Ook kunt u kans maken om een gesigneerd boek van Ine te winnen (inclusief een bakworkshop voor twee) door mee te doen aan een uitdagende coronaproof taartbakwedstrijd voor de inwoners uit Rijnsburg, Valkenburg en Katwijk.

Wat moet u hiervoor doen?
Ine vertelt: ‘Het gaat hierbij niet om zomaar een cake of appeltaart te maken. De opdracht voor enthousiaste thuis bakkers is: ‘Bak een koninklijk baksel’. Op het eerste oog moet dit feestelijke thema direct herkenbaar zijn. Qua smaak en decoratie is men volledig vrij om er je eigen invulling aan te geven. Ik verwacht dus spektakel. Wat betreft de vorm en afmeting mag je alle kanten opgaan. Zoet of hartig, maakt niet uit. Maar wees wel creatief.’

In verband met de corona maatregelen moet u zich vooraf aanmelden voor deze wedstrijd. Dit kan uiterlijk tot vrijdag 16 april 2021 door een mail te sturen naar together@inepaauw.nl. Na aanmelding ontvangen de deelnemers informatie waar, wanneer en hoe laat men het baksel kan inleveren.

Vrijdag 23 april worden de baksels gejureerd. Na jurering zullen de taarten gebracht worden naar diverse lokale instellingen. In een live RTV uitzending op Koningsdag worden de winnaars bekend gemaakt.