Afbeelding
Foto: pr

Soortenrijkdom in cijfers, woorden en beelden

Hoeveel vogelsoorten werden er in 2020 gezien? Hoeveel uren is geteld op de vogeltrektelposten? Hoeveel waarnemers waren er actief? Het staat allemaal in het Jaarverslag 2020 van de Vogelclub Katwijk.


Armband

Al sinds 1975 wordt het duingebied Berkheide jaarlijks systematisch onderzocht op broedvogels. Misschien ziet u de tellers wel eens lopen buiten de paden; met verrekijker en in onopvallende kleding, maar wel met een opvallende armband, zodat de opzichters weten dat ze niet hoeven te waarschuwen of te bekeuren. In de wintermaanden worden de wintergasten geteld, en vanaf hoge duintoppen worden overtrekkende vogels geteld. Alle ‘losse’ waarnemingen die bezoekers invoeren op waarneming.nl komen ook in de archieven. Het vormt allemaal een stevige basis voor publicaties over de duinen, waaronder ook deze column.

De Vogelclub Katwijk bestaat sinds 1986. Het aandachtsgebied van deze club enthousiaste vogelaars omvat naast Berkheide (grotendeels gemeente Wassenaar) ook de bebouwde kom, het Valkenburgse Meer, de Coepelduynen (grotendeels gemeente Noordwijk) en de weilanden en tuingronden binnen de gemeentegrenzen, inclusief het voormalige vliegveld.


Soortenrijkdom

Van wat hier allemaal wordt waargenomen wordt jaarlijks verslag gedaan in het blad De Duinstag. Wat in 1986 nog het meest leek op een gestencild blaadje is inmiddels uitgegroeid tot een heuse vogelglossy. Vorige maand verscheen het Jaaroverzicht 2020. Tjokvol soorten, getallen, verhalen over bijzondere ontdekkingen, statistiek en foto’s. In feite tjokvol biodiversiteit, om maar eens een modern woord voor soortenrijkdom te gebruiken. In 2020 zijn in het onderzoeksgebied 270 verschillende vogelsoorten waargenomen. Er werden maar liefst vier nieuwe soorten gezien: Alpengierzwaluw, Dwergarend, Noordse Boszanger en Orpheusspotvogel. Alle vier de nieuwkomers werden op de foto gezet (Katwijk is ook een hotspot voor vogelfotografen). Een kleine duizend waarnemers hebben 52.000 waarnemingen ingevoerd, mede dankzij corona, waardoor ook de natuurgebieden rond Katwijk drukker werden bezocht dan ooit. Op de drie telposten werden in 631 uur 1,1 miljoen vogels genoteerd, over 213 vogelsoorten. enzovoorts, enzovoorts.


Spatten

Mooie statistiek, die echt gaat leven door de foto’s die weer van de pagina’s spatten en de wervende teksten. En dat voor maar 10 euro! De oplage is beperkt, maar wie nog een poging wil wagen: kijk op www.birdclubkatwijk.nl voor de bestelwijze.

Dit is aflevering 82 van deze column. De eerste 52 afleveringen zijn bewerkt en gebundeld in het boek ‘Berichten uit Berkheide', verkrijgbaar bij boekhandels in Katwijk, Wassenaar, Voorschoten en elders in de regio, ook online.


Gijsbert van der Bent en Gerrit van Ommering


De wervende omslag van het Jaarverslag 2020 van de Vogelclub Katwijk. | Foto: pr