Katwijkse scholieren denken mee in oplossingen

Graffiti en postercampagne tegen zwerfafval

Leerlingen van het Wellantcollege in Rijnsburg en het Andreas College in Katwijk zijn vorige week donderdag een online wedstrijd aangegaan. Leerlingen streden om de beste zwerfafvaloplossing en presenteerden aan de gemeente hun ideeën om zwerfafval aan te pakken. De gemeente gaat de winnende ideeën voor komende zomer met de leerlingen uitvoeren.


De gemeente heeft twee ideeën gekozen om samen met de winnende leerlingen uit te voeren. Het ene idee is een graffititekst op straat om mensen aan te moedigen afval in de prullenbak te gooien, bedacht door Keano van het Wellantcollege. Het andere idee is een postercampagne over de Plastic Soep, bedacht door Seray, Megan en Stefanie van het Wellantcollege. Maar ook de andere drie groepjes hadden ideeën bedacht die goed aansluiten bij de huidige zwerfafvalaanpak van de gemeente.


‘Alle leerlingen hebben ontzettend goede ideeën verzonnen waar we ook echt uitvoering aan kunnen geven. Het was voor ons dan ook een luxeprobleem om daar winnaars uit te kiezen’, blikt wethouder Rien Nagtegaal terug op de wedstrijd. ‘Daarom nemen we ook de andere gepresenteerde ideeën mee in het vernieuwen van onze zwerfafvalaanpak voor komend en volgend jaar.’


Scholenprogramma

Het grootste gedeelte van plastic in zee, zo’n 80 procent, komt daar terecht via het land en rivieren. Katwijk is een van de plekken, met haar stranden en de Rijn die direct uitmondt in de Noordzee, waar zwerfafval terecht komt. Het scholenprogramma, dat drie jaar wordt uitgevoerd in de gemeente, zet in op bewustwording over zwerfafval en oplossingen om zwerfafval te verminderen.

In het scholenprogramma zijn leerlingen van het voortgezet onderwijs ‘adviseur voor een dag’. Tijdens deze dag leren zij over de gevolgen van zwerfafval, gaan ze op onderzoek uit en bedenken zelf een oplossing voor het door hen gevonden zwerfafvalprobleem. Aan het eind van de dag presenteren de leerlingen hun onderzoeken aan elkaar.

De gemeente kiest vervolgens een winnend idee uit om uit te voeren. Vorig jaar is bijvoorbeeld een drinkkraantje geplaatst bij het Cruyff Court. Hier kan een eigen drinkfles bijgevuld worden met water, waardoor vervuiling door plastic flesjes en blikjes wordt tegengegaan.



Alzheimer Café Katwijk over dementie, medicatie en gedrag

Alzheimer Café is de plek in Katwijk waar alles rondom dementie bespreekbaar is voor cliënten, familieleden en iedereen die met dementie te maken heeft.


In verband met de coronamaatregelen is het Alzheimer Café te beluisteren via RTV Katwijk-radio in plaats van een fysieke bijeenkomst in de Zwanenburg. Op woensdag 14 april om 18.00 uur is een arts van Topaz Overduin gastspreker. Deze deskundige geeft uitleg over wat er is mogelijk is met medicatie bij dementie. Helaas is er nog geen medicijn gevonden dat dementie kan genezen. Maar er is wel medicatie beschikbaar dat de gevolgen van de ziekte wat kan beperken. De gastspreker wordt geïnterviewd door Gerard Bol van RTV Katwijk. Luisteraars kunnen naar de studio bellen om vragen te stellen aan de deskundige. Alle fysieke Alzheimer Café bijeenkomsten in de Zwanenburg zijn het hele seizoen 2020/2021 vanwege coronamaatregelen geannuleerd en worden vervangen door radio-uitzendingen. Deze zijn elke tweede woensdag van de maand te beluisteren van 18.00 tot 19.00 uur.


Alzheimer Café is een samenwerkingsverband tussen Alzheimer Nederland, Curadomi, DSV, Buurtzorg Katwijk, Topaz, Marente en het Welzijnskwartier.