Temperamentvolle kinderen zijn intens, gevoelig en opmerkzaam. | Foto: pr
Temperamentvolle kinderen zijn intens, gevoelig en opmerkzaam. | Foto: pr Foto: pr

Herinnerings-boom kerkhof Johannes de Doper

Op de begraafplaats van de Johannes de Doper kerk in Katwijk aan den Rijn staat de Herinneringsboom, een plek waar ouders van stil geboren kinderen een vlinder kunnen ophangen om zo een tastbaar gebaar te maken voor hun verdriet van hun kindje dat te vroeg en stil geboren werd.


In het verleden werd vaak door de omgeving niet stil gestaan bij dit verdriet. Er werd niet over gesproken: ‘er kwamen vast nog wel andere kinderen’. Maar het verdriet dragen de moeder en de vader hun leven lang mee. Gelukkig is er tegenwoordig meer ruimte om een dergelijk verlies bespreekbaar te maken en een plekje te geven.


Een dergelijk plekje is nu ingericht op het kerkhof aan de Kerklaan in het Rijndorp, medio december ingezegend door kapelaan Boris Plavics.


Als je geen graf hebt voor je te vroeg geboren kind, kun je een vlinder ophangen in de Herinneringsboom. Een gekleurde vlinder, die weg fladdert naar een nieuwe horizon. Zo is er toch een plek, waar je met de naam van je kind op de vlinder, naar toe kunt gaan.


Mocht u meer willen weten over hoe u in het bezit kunt komen van een herinneringsvlinder, dan kunt u contact opnemen met het parochiesecretariaat.



Donderdag 22 april

Webinar CJG: temperament-volle kinderen

Centrum voor Jeugd en Gezin organiseert op donderdag 22 april een webinar over temperamentvolle kinderen. Het is bedoeld voor ouders met kinderen van 2 tot 12 jaar in regio Hollands Midden.


Temperamentvolle kinderen zijn intense, gevoelige en opmerkzame kinderen met een sterke eigen wil.


Tijdens dit webinar legt bekend kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve uit hoe het in het hoofd en lijf van temperamentvolle kinderen werkt. Als je je kind leert aanvoelen en goed begrijpt dan maakt dat een wereld van verschil voor je kind, voor jou én voor je gezin.


Dit webinar is op donderdag 22 april van 20.00 tot 21.00 uur.


Aanmelden voor de gratis CJG-webinar kan via www.cjgcursus.nl